Äldre ockuperas av attackmåsar - vågar inte gå ut

Publicerad 2015-06-25

Äldre blir dragna i håret och bilhandlare lackar ur på fågelskiten.

- Istället för masjävlar har vi måsjävlar, säger Anna Hed (C), kommunstyrelsens ordförande som tröttnat på måsattackerna.

Måsarna har tagit över Moras luftrum och människor tvingas ta skydd för att undvika störtdykningarna från de skränande anfallarna. Situationen för tankarna till Hitchcocks film "Fåglarna" skriver Dalarnas tidningar.

– Det har exploderat här i Mora, det är helt sjukt. Folk är rädda, det är otäckt att gå ut, säger Kenneth Collin, driftschef på Mora strand som äger fastigheten med ett boende för äldre i Noret som plågas av måsarna.

De senaste dagarna har de äldre på boendet inte vågat gå ut.

– Just nu när de har ungar är de extra aggressiva. Vi kan inte göra något förrän ungarna lämnar boet. Det kan dröja ett tag, säger Anna Hed (C), kommunstyrelsens ordförande i Mora.

Anna berättar att hon på morgonen möter hundägare som får ta till paraplyet för att försvara sig mot måsarna.

Prickskjuter på bilhandel

Hon menar att måsarna blivit fler de senaste åren, liksom kanadagässen. Orsaken är oklar, men Anna Hed kan se ett samband mellan problemområdena i staden och snabbmatsverksamheter.

– En bilförsäljare som ligger mitt emot ett gatukök har jättestora problem med att måsarna skiter på bilarna som står utanför, säger Anna Hed.

Också äldreboendet i Noret ligger nära en snabbmatsrestaurang, men Kenneth Collin ser även ett annat dilemma.

– Problemet är att gamlingarna matar de, säger Kenneth Collin.

Måsattacker hela sommaren

Moraborna får stå ut med sina ockupanter till dess måsarnas ungar har lämnat boet. Men efter många beklagande samtal från Moras invånare har det beslutats att kommunens skyddsjägare Ulf Tholerus tar till åtgärder.

– Jag hoppas vi ska vara igång efter semestrarna, i augusti. Men då måste vi skjuta av både vuxna, årets ungar och alltihop för att de inte ska bli ännu fler nästa år, säger han.

För att slippa använda blykula och krut ska kommunen köpa in ett kraftigt luftgevär särskilt för måsavskjutningen.

Välter när de släpper rullator

Även om måsarna inte är farliga tycker också Ulf att attackerna är ett problem.

– När de går på äldre som är på promenad med rullatorn lyfter de ofta armarna för att skydda sig. När de släpper rullatorn ramlar de, säger Ulf.

Själv är han ganska van vid måsattacker.

– Det är bara att de touchar till. I värsta i fall så (bajs)bombar de också, säger Ulf.

Följ ämnen i artikeln