Regeringen presenterar ny ÖB i dag

Uppdaterad 2015-12-04 | Publicerad 2015-09-11

I dag klockan 12 presenterar regeringen vem som blir ny svensk överbefälhavare.

I det spända läget har man tvingats ställa sig frågan: Hur lämplig är personen i ett ännu mycket värre säkerhetspolitiskt läge – eller rentav i krig?

Den nye överbefälhavaren presenteras av försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en pressträff i Rosenbad. Vem som får jobbet hålls inom en mycket snäv krets. Enligt uppgift lär bara Moderaterna haft ett ord med i leken bland oppositionspartierna.

Utnämningen tyngs av ett större allvar än på flera årtionden, anser expertisen.

– Det här är en extremt viktig utnämning i dessa tider, att kunna hantera den balansgång det innebär med det säkerhetspolitiskt förändrade läget i vårt närområde. Det sätter en ÖB på andra prov än tidigare, säger Kent Härstedt (S), ledamot i riksdagens försvarsutskott.

”En krigare”

Utskottsordföranden Allan Widman (FP) vill se "en krigare":

– Det är viktigt med en ÖB med integritet som kan ge det militära rådet även om det skulle vara obekvämt för de politiska uppdragsgivarna. För det andra är det viktigt med erfarenhet av skarp militär verksamhet, det ingjuter förtroende hos dem man ska leda, ytterst också i en väpnad konflikt.

Möjligen är jobbet omöjligt. Man måste förstå att Försvarsmaktens behov inte alltid är de viktigaste för politikerna, men också förankra politiken i den egna kåren. En ÖB bör också ha allmänhetens förtroende och vara handlingskraftig om det värsta skulle hända. Internationell erfarenhet lyfts också fram av många som ett krav.

Sälja Jas-plan

Ett tiotal personer bedöms ha meriter nog. Ett namn förekommer oftare än andra i spekulationerna: flygvapnets hyllade chef Micael Bydén. Somliga anser också att han som "flygare" skulle passa en av möjliga prioriteringar hos regeringen: Att sälja Jas Gripen-plan utomlands.

Alla överbefälhavare har varit män och så lär det bli även denna gång. Ingen kvinna finns i det toppskikt i Försvarsmakten som ÖB väntas väljas från.

Avgående ÖB Sverker Göranson fick tampas med en Alliansregering som nedprioriterade försvaret, gick in i väggen och sjukskrev sig, kom tillbaka och fick jaga ubåt. Göranson och hans efterträdare kan nu se hur försvarsbudgeten ökar.

Nuvarande ÖB har ett råd till den som kommer efter honom:

– Var dig själv. Och ställ inte andra krav på andra än vad du kan leva upp till själv. Det är helt vitalt.

TT