Sparkade flyktingar – nu talar hon ut

Publicerad 2015-09-11

Den ungerska journalisten Petra Laszlo fångades på film när hon sparkade på och satte krokben för flyktingar i Ungern.

I ett öppet brev berättar hon nu varför.

– Jag ångrar uppriktigt det som hände. Jag förtjänar inte den här politiska häxjakten på mig, skriver hon.

Petra Laszlo jobbade för det ultranationalistiska partiet Jobbiks tv-kanal.

Hon fångades på film under tisdagen i den ungerska staden Röszke, nära gränsen till Serbien, när hundratals flyktingar forcerade polisens avspärrningar vid ett temporärt flyktingläger.

Gick till attack mot flyktingar

Det var när flyktingarna passerade tv-teamet från kanalen N1TV tv-journalisten Petra Laszlo, gick till attack mot flera flyktingar.

Bland annat satte hon krokben för en man som bär på ett barn. Lite senare sparkade hon på en ung kvinna och en man som springer förbi.

Brev publiceras

Nu publiceras ett brev från Laszlo på sajten mno.hu.

"De bröt igenom polisens avspärrningen, en av dem rusade mot mig och jag var rädd. Sedan brast något i mig. Jag tänkte att jag blev attackerades och att jag måste skydda mig själv. Det är svårt att fatta rätt beslut i när människor är i panik och många hundratals människor rusar för mot en", skriver hon i brevet som återges av sajten mno.hu.

N1TV är det ultranationalistiska partiet Jobbiks egen tv-kanal. Jobbik beskrivs vanligtvis som antiromskt, antisemitiskt och homofobiskt, enligt Utrikespolitiska institutet.

Fick sparken

Under tisdagen meddelade N1TV att Petra Laszlo fått sparken för att hon "betett sig oacceptabelt".

Petra Laszlo skriver vidare i brevet:

"Jag är inte hjärtlös. Jag förtjänar inte den här politiska häxjakten mot mig och dödshoten. Jag är bara en kvinna, numera en arbetslös mor till små barn, som i en paniksituation fattade ett dåligt beslut. Jag är verkligen ledsen."