Barnfamilj fast nära Kebnekaise

Uppdaterad 2015-07-14 | Publicerad 2015-07-13

En 40-årig man och tre barn satt fast på en klippavsats på berget Tuolpagorni i Kebnekaisemassivet under flera timmar på måndagskvällen.

Först vid ettiden under natten mot tisdag kunde de räddas med helikopter.

Familjen larmade vid 18-tiden på månaden att de satt fast på en klippavsats i svår terräng och kunde inte ta sig därifrån på egen hand. De befann sig på det 1662 meter höga berget Tuolpagorni i Kebnekaisemassivet. Alpina fjällräddare och en polishelikopter sändes ut för att hjälpa personerna, enligt polisen i Norrbotten.

– Det är en pappa och tre barn. De sitter fast i en väldigt svår terräng, en klippig miljö mitt i massivet. Det är förenat med risker för dem att fortsätta när man är trött, säger Anders Calderäng, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten, till TT.

Mannen är i 40-årsåldern och de tre barnen är mellan 10 och 17 år gamla. Polisen uppmanade gruppen att stanna kvar på klippavsatsen för att undvika en olycka.

– Vi ska flyga över dem med helikopter och lokalisera dem. Antingen vinschar vi upp dem med helikopter eller så plockar fjällräddarna upp dem manuellt, säger Anders Calderäng till TT.

Och strax innan midnatt var de alpina fjällräddarna och polishelikoptern på plats. De hittade familjen och efter någon timme så var de räddade.

Samtliga var vid gott mod, uppger Patrik Hellberg, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten, till Sveriges Radio.

Följ ämnen i artikeln