S vill satsa på yrkeshögskolan

Publicerad 2014-07-16

5 000 nya platser och permanenta utbildningar: "En bra investering för Sverige."

Skapa 5 000 nya platser på yrkeshögskolan och gör vissa utbildningar permanenta för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Det förslaget presenterade Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, på onsdagen.

Trots att arbetslösheten är stor i Sverige har många företag svårt att hitta rätt personer vid rekryteringar. Det matchningsproblemet vill Socialdemokraterna minska genom att öka antalet platser på yrkeshögskolan. Det sa Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, under en pressträff på S-högkvarteret på Sveavägen 68 i centrala Stockholm på onsdagen.

– Det är en av frågorna vi prioriterar och som vi vill sätta fokus vid är yrkeshögskolan. Regeringens agerande har minskat möjligheterna att läsa på yrkeshögskolor, säger Mikael Damberg.

– Nio av tio som läser på yrkeshögskolan får jobb efter utbilningen. Detta är en bra investering för Sverige.

Presenterades i vårbudgeten

Till att börja med vill S öka antalet platser på yrkeshögskolan med 5 000 under 2015. Den satsningen presenterade S redan i vårbudgeten.
Den viktigaste nyheten som presenterades under onsdagen var att Socialdemokraterna vill göra vissa utbildningar permanenta.

Det innebär att utbildningar av hög kvalitet och relevans ska slippa den omprövas vartannat år, som nu är fallet.

– Det är ett resursslöseri i dag på en del utbildningar där man lägger ner trots att alla studenter har jobb redan innan utbildningen är avslutad, säger Mikael Damberg.
Vilka utbildningar som kan bli slippa omprövningskravet vill inte Mikael Damberg specificera, men han nämner skidlärarutbildningen i Orsa och utbildningarna i textil och handel i Borås som exempel på välfungerande YH-program.

Kostar en halv miljard

Dessutom vill S öka det regionala näringslivets inflytande över yrkeshögskolan. Det ska ske genom en ny ersättningsmodell som gör det lättare att starta utbildningar med få elever.
De 5 000 nya platserna beräknas kosta en halv miljard kronor. Det ska täckas av de skattehöjningar som Socialdemokraterna redan presenterat.

Även alliansen vill satsa på yrkeshögskolorna under de kommande åren. Men Mikael Damberg menar att åtgärderna som hans politiska motståndare föreslår inte är tillräckliga.

– Söktrycket ökar, men antalet platser ligger i princip still. Det gör att det är svårare att komma in på YH-utbildningar i dag. Det är en felaktig prioritering, säger Mikael Damberg.