Kabila ställer inte upp – stödjer ex-minister

TT-AFP

Publicerad 2018-08-08

Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila. Arkivbild.

Den kongolesiske presidenten Joseph Kabila kommer inte att ställa upp för omval i december.

I stället lyfter han fram den tidigare inrikesministern Emmanuel Ramazani Shadary, som står på EU:s sanktionslista, som tilltänkt efterträdare.

Kongo-Kinshasa väntade med spänning på ett besked om huruvida Joseph Kabila – i strid med grundlagen – skulle ställa upp för omval eller inte. Svaret blev nej. I stället nominerar den styrande regeringskoalitionen den tidigare inrikesministern Emmanuel Ramazani Shadary som Kabilas efterträdare.

Shadary "kommer att representera vår politiska familj" i valet, meddelar regeringens talesperson.

Tidsgräns på onsdagen

Kandidaterna till presidentvalet den 23 december hade fram till halv sex på onsdagen att registrera sig.

Kabilas tilltänkte efterträdare Emmanuel Ramazani Shadary, 57, var vice premiärminister och inrikesminister från 2016 till februari i år. Han beskrivs som en hårdför och lojal allierad till presidenten. Under de senaste årens politiska kris, bland annat under våldsamheter där tiotals människor dödades av regeringsstyrkor när de protesterade mot president Kabila, har Shadary varit ansvarig.

Som en konsekvens av det belades Shadary och flera andra personer med sanktioner av EU för brott mot de mänskliga rättigheterna.

I regeringsalliansens officiella personporträtt beskrivs Emmanuel Ramazani Shadary som "mannen du behöver i svåra tider". Men en anonym analytiker på en ideell organisation som är verksam i Kongo-Kinshasa säger att Shadary inte har några särskilda kvalifikationer "annat än absolut lojalitet till den nuvarande statschefen".

Max två mandatperioder

Joseph Kabilas mandatperiod gick ut i slutet av 2016, men han har klamrat sig fast vid makten med hjälp av en regel som säger att han kan sitta kvar tills dess en efterträdare blir vald. Kongo-Kinshasas konstitution förbjuder att en president sitter längre än två mandatperioder. Efter interna oroligheter och tryck från omvärlden beslutades till slut att ett nytt val ska hållas i december.

Totalt 16 kandidater har registrerat sig inför valet, där tre ses som den huvudsakliga oppositionen: Félix Tshisekedi leder det äldsta oppositionspartiet UDPS. Jean-Pierre Bemba är en tidigare krigsherre som nyligen friades från anklagelser om krigsbrott av ICC-domstolen i Haag. Affärsmannen och ex-guvernören Moïse Katumbi tilläts inte resa in i landet förra veckan och det är ännu oklart om han fått lov att registrera sig under giltiga former.