Linde om Polen: Det har ju blivit värre

Bryssel, TT:s korrespondent TT

Publicerad 2018-09-18

Kung Sigismund III av Polen (och Sverige) omklädd till regeringsmotståndare av demonstranter i Polen. Både inom och utanför landet finns hård kritik mot den polska regeringens domstolsreformer. Arkivfoto.

Än en gång väntas skarpa ord mot Polen när EU-ländernas granskning av landets juridiska reformer går vidare.

EU-minister Ann Linde (S) är orolig.

– Jag ska framför allt fråga hur de ser på de sammantagna effekterna av de nya regler som de har gjort och varför de inte följer rekommendationerna från EU-kommissionen. Det har ju blivit värre sedan förra utfrågningen, anser Linde på väg in till dagens EU-ministermöte i Bryssel.

Därinne väntar ännu en diskussion om Polen med anledning av det så kallade artikel 7-förfarande som EU-kommissionen drog igång i vintras. EU-kommissionen har länge ifrågasatt de många juridiska reformer som den polska regeringen har genomfört, framför allt gentemot landets konstitutionsdomstol.

Nya bekymmer

Och stadigt dyker nya problem upp.

– De har en disciplinär nämnd nu som gör att domare kan få disciplinära åtgärder när de frågar EU-domstolen och det är något nytt. Domare i Polen vågar inte fråga EU-domstolen om råd – och då är ju hela EU:s rättsystem under press på ett sätt som aldrig har skett tidigare, säger Linde.

Parallellt med granskningen av Polen röstade EU-parlamentet i förra veckan för att medlemsländerna även ska göra en artikel 7-granskning av Ungern, med hänvisning till allt mellan nya regler för universitet och frivilligorganisationer till domstolarnas oberoende och hanteringen av migranter.

Hur Sverige kommer att ställa sig i den striden kan inte Ann Linde svara på ännu.

– Vi måste först i EU-nämnden se hur Sverige ska agera, men det är naturligtvis väldigt starkt att EU-parlamentet har tagit ett sådant här beslut, säger EU-ministern.

Hämnd från väst?

Från Ungern och Polen och deras anhängare är samtidigt ilskan stor över granskningarna, som man anser bara vara föranledda av att länderna inte vill göra som EU-ledningen och Västeuropa vill när det gäller flyktingpolitiken.

– Det stämmer ju inte överhuvudtaget. Det här är ju väldigt konkreta saker som både Ungern och Polen inte följer i EU:s regler. Det har ingenting med migration att göra. Sedan kan vi ha olika synsätt i migrationsfrågor eller budgetfrågor eller vad som helst, men det här är ju separat från det, säger Ann Linde i Bryssel.

Följ ämnen i artikeln