Amanda Knox ex-kille togs vid gränsen

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2014-01-31

Raffaele Sollecito som igår dömdes till 25 års fängelse för mordet på Meredith Kercherhar har gripits av polis vid den österrikiska gränsen, enligt BBC.

Den 22-åriga brittiska utbytesstudenten Meredith Kercher hittades 2007 mördad i sin säng i Perugia, Italien. Hennes hals var avskuren och hennes kropp halvnaken. Två år efter mordet dömdes Raffaele Sollecito och hans dåvarande flickvän Amanda Knox till 25, respektive 26 års fängelse för att i en senare rättegång helt frias för delaktighet i mordet.

Fick reda på dom via tv

Igår dömdes åter Raffaele Sollecito till 25 år fängelse och ett reseförbud ska ha utfärdats av den italienska domstolen. Däremot utfärdades enligt AP ingen direkt arresteringsorder.

Rafele var närvarande i rätten under torsdagen men lämnade den innan domstolen givit sitt utslag. Han ska istället ha fått vetskap om sitt förnyade fängelsestraff genom TV.

Togs med till polisstationen

Enligt AP ska Raffeolo ha gripits av polisen på ett hotell i Venzone, cirka 40 kilometers från den italienska gränsen vid ett-tiden i natt. Polisen tog med honom till polisstationen i Udine, tog hans pass och stämplade hans italienska identitetspapper så att han inte kan lämna landet. Enligt polismästaren i Udine, Giovanni Belmonte, ska Rafaele ha varit lugn och kommit med frivilligt till stationen. Enligt honom går det ännu inte dra några slutsatser om Rafaele ska ha försökt fly landet eller ej.

Att Rafaele befann sig i området beror enligt hans advokat, Luca Maori, på att Rafaeles flickvän bor där.

Rafaele Sollecito kommer inte att hållas kvar i häktet utan släppas fri så snart som pappersarbetet på polisstationen är avklarat.

Kommer att överklaga domen

Mordet på Meredith Kercher har varit mycket uppmärksammat och rättegångarna har följts av media världen över. Både Raffaele Sollecito och Amanda Knox har hela tiden nekat till anklagelserna om mord och har nu meddelat att de kommer att överklaga gårdagens fällande dom till Italiens högsta domstol. Enligt Amanda Knox kom domen som en överraskning och hon ha uppgivit att den "träffat henne som tåget", enligt AP.

Satt fyra år i fängelse 

De båda satt i fyra år i Italienskt fängelse efter att ha blivit fällda för delaktighet i mordet en första gång 2009. Men domen överklagades och 2011 friades de båda för mordet och släpptes med omedelbar verkan. Amanda Knox valde då att åka hem till USA där hon fortfarande befinner sig. Det är fortfarande oklart om hon kommer att lämnas ut till Italien efter att hon nu åter fällts för brottet. Enligt amerikanska lagar kan nämligen inte en person prövas två gånger för samma brott. Hon har inte närvarat vid rättegången och till the Guardian har hon tidigare sagt att hon inte kommer att åka till Italien frivilligt.

– De måste fånga mig och släpa mig skrikande tillbaka till fängelset som jag inte förtjänar att vara i.

Kerchers familj söker sanningen

Den mördade Meredith Kerchers familj samlade igår till presskonferens efter att domen mot Raffaele Sollecito och Amanda Knox fallit. Trots att det gått mer än sex år sedan brottet begicks finns det många oklarheter kring hur hon bragts om livet. Hennes syster ska ha sagt att familjen nu måste acceptera att de aldrig riktigt kommer att förstå vad som hände den natten.

Följ ämnen i artikeln