Båda sidor jublar efter brexitbeskedet

Publicerad 2019-01-30

LONDON. Inget uppskjutet brexit – och inget brexit utan avtal.

Då jublar anhängare på båda sidor utanför parlamentet.

– Den 29:e mars blir det en stor fest här när vi lämnar EU, säger brexitanhängaren Johnny Schunke, 46.

– Nu kanske det inte blir något brexit alls, hoppas Chris Hatcher, 56.

Hundratals demonstranter trotsar under tisdagskvällen det snöblandade regnet i Westminster. Brexit-motståndarna med sina EU-flaggor står öga mot öga med Union Jack-klädda brexit-anhängare och de skanderar sina ramsor mot varandra. ”Vi vill ha en folkomröstning”, vädjar de som vill stoppa brexit. Den andra gruppen svarar, likt en grupp fotbollsfans, med sin slogan att ”lämna betyder lämna”.

Inne i parlamentet röstar ledamöter igenom brexitförslag – som ger båda sidor något att glädjas åt. Först jublar lämna-sidan när man röstar ner möjligheten att skjuta upp Storbritanniens utträde ur EU. Det borde innebära att det kommer att ske den 29 mars oavsett om man har nått ett avtal med EU eller inte.

– Det är goda nyheter, då går vi inte bara och sparkar den här tomburken framför oss, säger Johnny Schunke, 46, från Surrey.

– Jag har inget emot ett avtalslöst brexit. Den 30:e kommer EU att ringa och be om ett avtal för de behöver det lika mycket som vi.

Johnny Schunke står i regnet med en rejäl rock och en pin med texten ”vote leave” fastsatt i den lila mössan. Han är glad att snart lämna det EU som han inte tror kommer att finnas om tio år.

– Det kommer bara att krävas ett stort land till, som Italien, som lämnar, sedan kommer allt att rasa som ett korthus, säger han.

– Efter kvällens omröstning måste vi lämna den 29:e. Theresa May skulle inte kunna hantera de problem som skulle komma om vi inte lämnar då, det skulle bli upplopp.

– Den 29:e blir det fullt av folk som firar här.

Parlamentet röstar även för att utesluta ett avtalslöst uttåg som ett alternativ i förhandlingarna – till brexitmotståndarnas glädje. Chris Hatcher, 56, från Wales hoppas det kan leda till – att det inte blir något brexit alls.

– Om vi nu röstar ner Mays avtal, vad händer då den 29:e? Drar vi bara tillbaka artikel 50 (om EU-utträdet)? Det skulle inte finnas tid för en ny folkomröstning eftersom de röstade ner att skjuta upp brexit, säger Chris Hatcher, iklädd en basker med EU-flaggan på.

– Jag var väldigt besviken att de inte köpte sig lite mer tid, men nu säger de i alla fall att de inte vill ha en hård brexit. Frågan är bara – vad vill de egentligen? Vem vet.