EU-politiker avvisas från Venezuela

Johannes Cleris/TT

Publicerad 2019-02-18

En grupp Europaparlamentariker som rest till Venezuela för att träffa oppositionsledaren Juan Guaidó har stoppats på flygplatsen i huvudstaden Caracas.

Senare i dag ska EU:s utrikesministrar träffas för att diskutera läget i det krisdrabbade sydamerikanska landet.

De fem politikerna kommer enligt El País från Spanien, Portugal och Nederländerna och tillhör alla EPP-gruppen, där bland andra svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

– Vi avvisas just nu från Venezuela. De tar beslagtagit våra pass. De har inte gett oss någon förklaring eller någon dokumentation om varför de kastar ut oss ur landet, säger EU-parlamentarikern Esteban González Pons från konservativa spanska Partido Popular i ett klipp som delats av hans partiledare Pablo Casado på Twitter.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza skriver på Twitter att EU-politikerna "som avsåg att besöka landet med konspirativa motiv" fick besked för flera dagar sedan att de inte skulle få komma in i landet.

Juan Guaidó utropade sig till interimspresident i Venezuela den 23 januari och har erkänts som sådan av flera stater. Det är dock fortfarande president Nicolás Maduro som sitter på den faktiska makten i landet.

"Delegationen med Europarlamentariker som bjudits till Venezuela avvisas av en isolerad och alltmer irrationell regim", skriver Juan Guaidó på Twitter.

Läget i Venezuela är en av punkterna som ska diskuteras när EU:s utrikesministrar möts i Bryssel i dag.