Glöm inte vattnet i sommarvärmen

TT TT

Publicerad 2018-05-29

Sommar och sol – men glöm inte vätskan. Arkivbild.

Högsommarvärmen har kopplat greppet om landet, trots att det bara står maj i kalendern. Men medan man njuter av solen är det extra viktigt att inte glömma bort att dricka.

– Man behöver fylla på tanken, säger läkaren Susann Järhult.

Maj ser ut att bli en rekordmånad på flera håll i landet. Säsongens hittills högsta temperaturer uppmättes i Norrbotten i går, med 29,5 grader i både Boden och Älvsbyn. I Uppsala stod termometern på hela 29,3 grader redan 16 maj, och här noterades också landets första värmebölja, som betecknas av minst fem dagar i följd med över 25 plusgrader.

Susann Järhult, specialistläkare i akutmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, har märkt av de senaste veckornas värmebölja. Även om det inte går att slå fast att fallen av uttorkning har ökat, märks det att fler söker vård för den typen av symptom.

– Vi ser en stegring i antalet personer som söker för yrsel och huvudvärk – typiska symptom på vätskebrist. Det indikerar att man kan behöva fylla på tanken litegrann, säger hon.

Slår snabbt till

Under våren pågår dessutom många idrottsevenemang, och då kan värmen bli ett problem även för fullt friska personer eftersom vätskebrist kan slå till snabbt.

– Då kan man drabbas av uttorkning och att kroppens saltbalans rubbas. Det leder till både huvudvärk, illamående, kräkningar och i värsta fall kramper.

En generell rekommendation är att få i sig 1,5–2 liter vätska om dagen – men i höga temperaturer är det klokt att öka dosen. Värme och vätskebrist gör dig dessutom trött, vilket ökar risken för olyckor när man till exempel jobbar på taket till sommarstugan.

– Man blir yr och ostadig och kanske lättare får svimningskänslor.

Äldre utsatta

Barn och gamla är extra känsliga för värmen, vilket särskilt gäller de äldre som äter vätskedrivande mediciner. Andra riskgrupper är missbrukare eller socialt utsatta personer som har svårt att ta hand om sig själva.

Birgitta Hansson, verksamhetschef på Stenhagens äldreboende i Uppsala, säger att man har god beredskap för värmen. Man för vätskelistor och har även en dryckesvagn som går runt. Extra viktigt är det för de med demenssjukdomar, som inte själva kan kommunicera att de är törstiga.

– Det är självklart att tänka på dryck. Men det gäller att ha något gott i glasen, kanske saft eller lite bubbelvatten med frukt i. Då dricker de gärna, säger hon.