Dog nästan av giftigt bett – från avhugget skallerormshuvud

Uppdaterad 2018-06-09 | Publicerad 2018-06-07

Det avhuggna ormhuvudet.

Mitt under trädgårdsarbetet hittade ett amerikanskt par i Texas en skallerorm på gården – och maken avlägsnade snabbt dess huvud med en skyffel.

Men när han skulle göra sig av med ormen blev han plötsligt biten av huvudet – som tömde allt sitt gift i honom.

På vägen till sjukhuset fick maken slaganfall, förlorade synen och drabbades av inre blödningar.

När ett amerikanskt par från Corpus Christi i Texas stod och påtade i trädgården, upptäckte plötsligt frun en skalleorm på drygt en meter.

Maken var snabb med att plocka upp en skyffel – och avlägsnade ormens huvud. Men bara några ögonblick senare, när han skulle göra sig av med kroppen, blev maken plötsligt biten av det avhuggna skalleormshuvudet.

– Eftersom det inte fanns någon kropp, frigjorde den allt sitt gift i honom, berättar makens fru Jennifer Sutcliffe till Abc13.

Fick slaganfall och inre blödningar

Sutcliffe slängde sig på telefonen och ringde larmnumret, samtidigt som hon körde maken mot närmaste sjukhus. På vägen dit började maken få slaganfall, förlorade synen och drabbades av inre blödningar.

Frun mötte upp en ambulans och hennes make fick flygas akut till sjukhus med helikopter.

Trots att läkarna pumpat i honom en stor mängd motgift, bedömde man att det fortfarande fanns en risk att maken inte skulle klara sig.

Ovanligt dö av ormbett

– En vanlig person som blir biten får ungefär två till fyra doser – han fick 26 doser , säger Jennifer Sutcliffe.

Tillståndet för maken är efter helgens förgiftning stabilt, men njurarna är fortfarande svaga. Enligt traumakirurgen Michael Halpert är det ovanligt att dö av ormbett – men det händer.

– Årligen sker mellan 6 000–8 000 ormbett i det här landet och 10–12 personer dör per år, säger han.

Följ ämnen i artikeln