Studie: Sex kan vara farligt för äldre män

Publicerad 2016-09-07

För jämnåriga kvinnor ser resultatet desto roligare ut

För äldre kvinnor är det bara bra att fortsätta ha sex.

Men för män i samma ålder kan det vara dags att se upp, enligt en ny studie.

– Männens resultat förvånade mig, säger Hui Lui vid Michigan State University till Yahoo.

I en ny studie från forskare på Michigan State University har sociologer tittat på hur mäns respektive kvinnors påverkas av åldrande.

För kvinnor är ett aktivt sexliv även på äldre dagar positivt för hälsan. Men de män som hade sex minst en gång i veckan efter 57 års ålder löpte större risk för hjärt- och kärlsjukdomar än de män som inte hade sex alls.

Pressar kroppen

– En förklaring kan vara att män kan ha svårare att få orgasm när de blir äldre. Då kan de pressa sin kropp för att nå ett klimax vilket kan skada hälsan, säger Hui Lui vid Michigan State University till Yahoo.

Hui Lui konstaterar att forskarlaget bakom studien blev förvånade av männens resultat. Att äldre kvinnor skulle må bra av sex var däremot mer väntat.

– Det var i linje med våra förväntningar, säger hon.

”Förstå risker och förtjänster”

Studien är genomförd under en femårsperiod, och baserad på drygt 2 000 deltagare mellan 57 och 84. Nu kommer forskarna undersöka vad det är som kan göra sex farligt för äldre män.

– Det är inte så att sex är dåligt för äldre människor. Jag tycker det är viktigt att de förstår både risker och förtjänster med sex, säger Hui Lui.

Följ ämnen i artikeln