"Juholt svarade inte på frågor"

Publicerad 2012-01-18

Aftonbladets Lena Mellin om S-ledarens insats i partiledardebatten

För Håkan Juholt var dagens partiledardebatt i riksdagen extremt viktig.

Så viktig att han inte vågade svara på frågor.

– Just improvisation har varit hans svaga sida, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Debatten var oerhört viktig för hur Juholt och regeringens företrädare försökte attackera Juholt i "veka livet", enligt Lena Mellin.

– Det handlar om hans trovärdighet. Centerledaren Annie Lööf tog upp den halverade restaurangmomsen som Socialdemokraterna tidigare hade som vallöfte och som Juholt nu kritiserat när alliansen drivit igenom det.

– En annan sak som togs upp i debatten var att Jan Björklund och även Göran Hägglund nämnde att Juholt i måndags tyckte att den planerade europapakten var mycket bra och att Juholt då tyckte det var hemskt tråkigt att Storbritannien inte ville vara med, men att han nu tycker att pakten är jättedålig.

Farliga improvisationer

Lena Mellin konstaterar att Håkan Juholt inte svarade på frågor som ställdes till honom i debatten.

– Han svarade inte på några som helst frågor och det ger intrycket att han inte har något svar.

Är han rädd för att improvisera?

– Han har vräkt ur sig saker utan att ta reda på hur de ligger till först. Därför är han nog nu väldigt rädd för att gå vid sidan av det som är uttänkt från början.

Bra insats

Trots det tycker Lena Mellin att Juholt som helhet gjorde en bra insats i debatten och ger Håkan Juholt godkänt "för kämparglöden".

– Han var väldigt tilltufsad, försiktig och nervös i början. Men efter någon timme var han i farten och klarade sig bra. Han är en duktig retoriker, det är inte det som är hans stora problem.

Vad är hans stora problem?

– Att han har svårt att hålla sig till verkligheten.

Hon tror att hans insats idag kan stärka hans ställning inom partiet och inför Verkställande Utskottet i morgon och på fredag.

– De här känslostormarna inom socialdemokratin är väldigt lättflyktiga. Ena dagen är det upp och nästa ner.