Ny skogsbrand i Jämtland – byar utrymdes mitt i natten

Uppdaterad 2019-04-25 | Publicerad 2018-07-19

Flera byar i Jämtland utrymdes akut under natten mot torsdagen efter att två nya skogsbränder blossat upp.

Ett viktigt meddelande till allmänheten skickades ut klockan 00.42 och polisen knackade dörr.

– Ena branden börjar hota vägen genom byn. Boende mellan de två bränderna riskerar att stängas in, sa Niklas von Essen på räddningstjänsten.

Det brinner i skogarna öster om Gällö i Bräcke kommun i Jämtland.

Första branden rasar vid Grötingeberget/Äxingmyrkullen, den andra har blossat upp nära Hanåsen under onsdagskvällen. Det är ungefär en och halv mil mellan bränderna.

– Det som hänt nu i natt är att vi inte får kontroll på branden i Hanåsen. Den börjar hota vägen som går genom byn och boende mellan de två bränderna riskerar att stängas in. Därför vill vi utrymma området, sa Niklas von Essen, stabschef vid räddningstjänsten i Jämtland.

Bränderna bekämpas av sex styrkor, totalt ett 40-tal man.

– Vi vill ta det säkra före det osäkra och utrymma. Polisen håller på med dörrknackning nu, det mesta är fritidshus.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Räddningstjänsten i Jämtland skriver på sin hemsida:

”Boende öster om Gällö längs vägen från Hanåsen till Grötingsberget ska utrymma så fort som möjligt. Det gäller byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen och kringliggande hus.”

Räddningstjänsten ger också följande vägledning för utrymningen:

Boende i och nära Hanåsen utrymmer västerut mot Gällö. I Gällö möter Polisen upp vid OKQ8.

• Boende i och nära Binnäset och Björnsjövallen utrymmer via Östbyn och Börjesjön till Rissnakorset. I Rissnakorset möter polisen upp. Här hindrar branden i Hanåsen utrymning mot Gällö.

Enligt SVT har branden vid Hanåsen orsakats av ett blixtnedslag under onsdagskvällen.

– Det är inte omöjligt, vi har haft ett åskoväder, säger Niklas von Essen.

Det motsägs dock av bybon Mats Eriksson, 70.

– Det har inte gått nån åska här på flera dagar, säger han.

Mats Eriksson, 70, låg och sov när en granne ringde och berättade om evakueringen.

Mats Eriksson och hans särbo låg och sov och hade missat utrymningsordern. Då blev de väckta av en granne som ringde och hade hört meddelandet på radio.

– Vi slängde in allt i bilen och åkte. Vi hade förberett oss, säger han.

Enligt Mats Eriksson brinner det bara några hundra meter från Hanåsen. Byn delas av vägen som löper rakt genom samhället.

– Vi bor i nedre Hanåsen och trodde aldrig att vi skulle bli evakuerade. De som bor i övre delen hade blivit förvarnade att det kunde bli aktuellt. Nu är vi nio familjer som har evakuerats, inklusive en sommarboende.

Mats Eriksson beundras av sammanhållningen som råder i trakten.

– Det är beundransvärt hur folk hjälper till med vatten och mat och boende. Man har nån liten stuga på gården och så erbjuder man den till andra som blivit evakuerade. Det är en fantastisk uppslutning.

Branden vid Hanåsen var 800 gånger 800 meter stor vid midnatt, enligt räddningstjänsten. Den första branden, vid Grötingeberget/Äxingmyrkullen, är ännu större.

Under morgontimmarna, med sänkt temperatur och stigande luftfuktighet, förbättrades läget och brandspridningen kunde hejdas väsentligt.

– Vi har kunnat gå in med markstyrkor på båda ställena och under morgonen kommer sex helikoptrar. Vi räknar med att båda bränderna tar fart igen under morgonen, men målet är att få dem under kontroll under dagen. Nu har vi i alla fall ett bättre utgångsläge, säger Niklas von Essen tidigt på torsdagsmorgonen.

– Vi vill dock inte att evakuerade personer återvänder hem. Vi kommer att gå ut med det när det bedöms som säkert.