Utredning: Tystnadskultur på Stadsteatern

Uppdaterad 2018-03-26 | Publicerad 2018-03-22

Utredningen om arbetsmiljön och ledarskapet på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, som initierades i kölvattnet av Metoo, visar att det funnits ledarskapsproblem och att en tystnadskultur har rått på arbetsplatsen. Men bilden är splittrad.

Utredningens slutsats är bland annat att ledningen och styrningen av verksamheten på Kulturhuset Stadsteatern har varit otydlig, även om den förbättrats under 2017.

"Min uppfattning är att rapporten ger en bred bild av verksamheten och av stämningarna inom Kulturhuset Stadsteatern. Det finns mycket som är bra, med också sådant som behöver utvecklas", säger Ingela Lindh, vd för Stockholms Stadshus AB, i ett pressmeddelande, som också lägger till att utredningen ger en bra grund för att bygga ett ledarskap och en arbetsmiljö som motverkar trakasserier.

Utredningen av arbetsförhållandena på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm visade på ledarskapsproblem. Arkivbild.

Rekommenderar översyn

Utredarna anser att Stadsteatern behöver arbeta med ledarskapsfrågor och att det är viktigt att ledaren kan leda andra chefer. Utredarna rekommenderar också en översyn av hur verksamheten styrs och att ledningen kommer tillrätta med den tystnadskultur som anställda upplevt.

Utredningen bygger bland annat på intervjuer med drygt 130 personer med kopplingar till Kulturhuset Stadsteatern.

Ingen entydig bild

Utredaren påpekar att det inte varit en entydig bild av ledarskapet och arbetsförhållandena. En del har upplevt ledarskapet som motiverande medan det för andra har varit pressande.

Det var i en granskning av tidningen Aftonbladet i slutet av förra året som ett 40-tal anställda och före detta anställda på Stadsteatern framförde kritik mot vd:n Benny Fredrikssons ledarstil. I spåren av Metoo-kampanjen ville de rikta blicken mot "de verkliga makthavarna".

I samband med det initierade Stockholms stad en utredning som skulle titta på "arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten".

Facket välkomnade

Den dåvarande chefen Benny Fredriksson avgick den 7 december. Utredningen om arbetsmiljön och ledarskapet har dock fortgått, något som bland annat välkomnats av facket. I samband med Fredrikssons avgång underströk Teaterförbundet avdelning 3 att organisationsproblemen och arbetsmiljöproblemen inte kommer att försvinna av sig självt.

Den 17 mars meddelade Kulturhuset Stadsteatern att Benny Fredriksson avlidit.