Det blir ännu värre innan det blir bättre i Storbritannien

För andra gången åkte premiärminister Theresa May på en brakförlust när parlamentet avvisade hennes utträdesavtal. Normalt skulle hon tvingas avgå.

I stället fortsätter ovissheten. Slutresultatet kan bli att brexit inte blir av över huvud taget.

Att titta på BBC:s direktsändning från omröstningen i underhuset var som att se en repris från januari. Samma vrål från talmannen om "order". Samma spring ut och in från kammaren under omröstningen. Och nästan samma resultat.

Den här gången var det färre som röstade emot avtalet, men med en övervikt på 149 för nejsidan var det ändå ett av de största nederlagen i brittisk historia. Enda skälet till att premiärminister May inte omedelbart annonserade sin avgång är att hon vet att det i nuläget inte är någon som vill ha hennes jobb. Hon får själv reda upp den röra som hon (definitivt inte ensam) ställt till med.

”Grymt besviken”

Den som trodde att omröstningen skulle ge någon form av klarhet måste ha blivit grymt besviken. Tvärtom innebär resultatet att fler alternativ nu finns på bordet. Möjligen blir vi lite klokare efter den nya omröstning som ska hållas i dag.

Theresa May lämnar parlamentet efter omröstningen.

Då ska parlamentet ta ställning till om man vill låta landet lämna EU utan ett avtal eller inte. Det vore en sensation om parlamentet inte uttryckligen förbjuder en avtalslös brexit. Jag fick intrycket att May själv tänker rösta emot en no deal. Det enda det verkar finnas någon enighet om i underhuset är att Storbritannien bara får lämna med ett avtal.

Om morgondagens omröstning bekräftar detta är det nästan uteslutet att landet lämnar EU den 29 mars.
Men för att förhindra det så måste underhuset även rösta för att be EU om en förlängning av deadline. Det kommer att ske under en omröstning på torsdag kväll, om planen håller.

Att EU skulle säga nej till en förlängning är osannolikt. Knäckfrågan är vad Storbritannien ska ange för skäl. Varför en förlängning när parlamentet efter snart tre år ännu inte har lyckats ena sig?
Begär man en förlängning för att hålla en andra folkomröstning?

Det är något EU skulle se väldigt positivt på och som även en stor minoritet britter vill se.
Eller begär man en förlängning för att helt dra tillbaka utlösandet av paragraf 50 där man begärde att få inleda utträdesförhandlingar. Det är fullt möjligt för britterna att göra det, ta en lång paus och sedan utlösa paragraf 50 igen om några år när man kanske lyckats samla sig till en idé om hur brexit ska se ut. Eller så blir brexit inte av över huvud taget.

”Ovissheten fortsätter”

Man kan också tänka sig att man begär en förlängning för att hålla ett nyval för att på så sätt försöka lösa upp förlamningen. Det är något oppositionsledaren Jeremy Corbyn från Labour kräver gång på gång.
Problemet är att man måste bestämma sig för en kort eller lång förlängning. Där har EU sista ordet. En kort förlängning är troligen meningslös, eftersom EU sagt att det inte blir några nya förhandlingar om utträdesavtalet. Men en förlängning på över två månader innebär att britterna måste delta i EU-valet, trots att man förhandlat fram ett avtal om att lämna.

Om man tyckte det var en enda röra tidigare så blir det förmodligen värre innan det blir bättre.
Under tiden fortsätter ovissheten. Brittiska och europeiska företag har fortfarande ingen aning om vad som gäller för handel och investeringar i framtiden. De svenskar och andra EU-medborgare som bor i Storbritannien vet inte vad som gäller för framtiden. Detsamma gäller för alla britter runt om i Europa.

Det enda positiva är att mitt i kaoset är allt fortfarande möjligt.