Högt tryck när fler kriminella ska undersökas

Erika Nekham/TT

Publicerad 2019-07-13

Brottslingarna som misstänks ha en allvarlig psykisk störning och måste undersökas blir fler. Dessutom mår många av dem sämre än tidigare och behöver oftare akuta insatser.

– Det innebär ett mer ansträngt läge, säger Eva-Lo Ighe på Rättsmedicinalverket, som gör utredningarna.

När det finns misstanke om att någon, som bedömts skyldig, har begått brottet under inverkan av en allvarlig psykisk störning kan en domstol besluta att hen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, en "RPU". Resultatet ligger sedan till grund för beslutet om personen ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

Rättsmedicinalverket (RMV) har i flera år gjort mellan cirka 440 och 470 sådana undersökningar per år. Men 2018 syntes en tydlig förändring – utredningarna ökade till 521 stycken. Ökningen ser ut att fortsätta även i år. Ny statistik från RMV visar att antalet RPU januari–juni var 297 stycken, vilket kan jämföras med 276 samma period 2018.

Tvångsåtgärder

Men det är inte bara att de intagna blir fler. Många av dem är också i ett sämre skick.

– De personer som kommer till oss, som är häktade och vistas hos oss, mår generellt sämre och har ett större behov av akut psykiatrisk vård jämfört med tidigare. Så vi ser också att våra tvångsåtgärder har ökat, och det mer än vad ökningen av antalet personer står för, säger Eva-Lo Ighe, som är avdelningschef för rättspsykiatrin på RMV.

För att möta detta har RMV beslutat att öppna tre nya permanenta platser på undersökningsenheten i Stockholm och öka den fasta bemanningen. Tidigare har dessa platser bara varit öppna då behov uppstått.

– Vi kan redan i dag ha nästan alla boenderum är upptagna. De gångerna tar vi in extrapersonal, vilket tidigare varit sällan. Men på grund av den här generella ökningen har det blivit så här oftare och oftare. Det kostar ändå pengar med extrapersonal och övertid, så då kan vi öppna platserna permanent i stället vilket ger oss en ökad trygghet och flexibilitet, säger Eva-Lo Ighe.

Behövs mer tid

Det är dock inte bara RMV som drabbas. Under tiden en RPU görs pausas rättegången i det aktuella fallet. I normalfallet får en undersökning inte ta längre än fyra veckor om personen är häktad, men nu måste RMV allt oftare be om mer tid. Det kan påverka domstolarnas planering, något RMV varslade dem om för några veckor sedan.

Vad ökningen beror på är svårt att svara på, enligt Eva-Lo Ighe. Hon poängterar dock att det inte handlar om att domstolarna börjat skicka lagöverträdare till RPU i onödan. En möjlig förklaring är att den stora ökningen av brottmål som setts hos domstolarna påverkar.

– Om det är så att ärendena ökar i rättskedjan i stort, så är det kanske inte otroligt att tänka att en del av det spiller över på oss. Det handlar inte om att vi ser en dramatisk utveckling av att vi har fler psykiskt störda lagöverträdare, säger hon.

Fulla häkten

Att fler av de intagna mår sämre skulle kunna förklaras av det faktum att det även inom Kriminalvården och den rättspsykiatriska vården är ansträngt just nu. Exempelvis har många av landets häkten varit överfulla.

– Det kanske också kan påverka personers mående, vilket kan innebära att några mår sämre när de kommer till oss, säger Ighe.

Hon räknar inte med att antalet rättspsykiatriska undersökningar kommer att sjunka inom den närmaste tiden.

– Det finns ingenting jag ser som talar för det. Men jag tycker ännu inte att vi har belägg för att det här är någon slags linjär utveckling. Vi får fortsätta att följa det här.