Boende i Kuopio chockade efter svärdattacken

Uppdaterad 2019-10-02 | Publicerad 2019-10-01

KUOPIO. Mitt under en lektion störtade en manlig elev in med en sabel och dödade en kvinna samt skadade nio andra personer.

Folk i staden har svårt att förstå vad som har skett.

– Att något sådant här kunde hända här trodde vi aldrig, säger Kuopiobon Laura Tossavainen.

Regner öser och det är öde kring köpcentrumet Herman några kilometer utanför den finska staden Kuopios citykärna.

Hade det inte varit för ett antal värnpliktiga i militärkläder som vaktar infarterna samt polisens avspärrningsband och teknikerfordon hade det varit svårt att tro att det tidigare under dagen inträffat ett fruktansvärt våldsdåd här. 

Lika svårt att förstå hade radiojournalisten Anssi Saarelainen när han mitt under sändning hörde att folk började skrika utanför studion inne i köpcentrumet. 

Hörde skotten

– När jag tittade ut såg jag en man i mörka kläder. Sedan såg jag poliser som skrek ”stopp”. Men mannen stannade inte och då hördes två skott, säger han. 

Det han såg var gärningsmannen, en manlig elev på yrkesskolan som bara minuter innan hade dödat en kvinna och skadat ytterligare nio elever med en sabel. 

– Jag blev inte rädd utan bara förvånad. Det var svårt att förstå vad som hände men jag såg att mannen blev mycket svårt skadad. Sedan skrek poliserna att vi skulle lämna lokalerna och då förstod jag att något allvarligt hade skett, säger han. 

Kristeam

Samma overklighetskänsla fick Laura Tossavainen när hon fick höra om attacken. Hon arbetar som volontär på Röda korset i Kuopio och var hemma i sin bostad när hon fick reda på vad som skett.

– Först blev jag helt chockad. Och sedan väldigt ledsen. Att något sådant här skulle kunna hända här i Kuopio trodde jag aldrig, säger Laura.

Hon åkte direkt ner till Röda Korsets lokaler i centrum där ett kristeam snabbt bildades. Hela dagen har Laura och hennes kollegor arbetat med att hjälpa personer som behöver stöd efter händelsen.

– När något sådant här händer är det viktigt att ha någon att prata med. Vi är här för att ge stöd till eleverna på skolan, säger hon.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln