DUP – nordirländarna som vägrar ge vika

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2019-10-17

De har bara tio ledamöter i det brittiska underhuset, men kan ändå fälla hela avtalet om brexit.

Här är DUP – de hårdföra unionisterna i Nordirland.

Demokratiska unionistpartiet skapades 1971 av pastor Ian Paisley, som då redan länge varit en stark kraft både politiskt och kyrkligt för protestanter och unionsanhängare i Nordirland.

Paisleys parti var inledningsvis klart mindre än landsdelens traditionella unionistparti, UUP, men i gengäld betydligt mer kontroversiellt. Paisleys dånande tirader mot republikaner och katoliker gjorde honom till en av 70- och 80-talens mest framträdande politiker, både i Storbritannien och i resten av Europa.

EU fördömde han som en "katolsk konspiration" och 1988 ställde han till stort rabalder när dåvarande påven Johannes Paulus II kom på besök i EU-parlamentet.

– Jag förnekar er och alla era kulter och läror! ryade Paisley.

Störst 2003

Pastorn var partiledare i DUP i 37 år och motsatte sig starkt det så kallade Långfredagsavtalet 1998, som till sist banade väg för fred i Nordirland. Att avtalet ändå gick igenom kom dock att göra partiet ännu starkare – och sedan 2003 har man varit den dominerande unioniströsten i Nordirland.

Nationellt har partiet samtidigt fått en unik ställning sedan parlamentsvalet 2017, då man i praktiken blev vågmästare med sina tio mandat, sedan Konservativa partiet misslyckats med att få egen majoritet i underhuset.

DUP har ställt hårda krav i brexitprocessen och har även stöd från flera av de mest brexitvänliga ledamöterna i Konservativa partiet.

Bombad buss

Nuvarande partiledaren Arlene Foster har präglats starkt av orosåren.

Hennes pappa var polis och sköts i huvudet av terrorrörelsen IRA, men lyckas ändå överleva. Själv satt hon som 16-åring i en skolbuss som bombades av IRA, men klarade sig utan skador.

– Det är en del av vem jag är. Det präglade mina tonår. Det har präglat mina politiska beslut, sade hon i en intervju med tidningen Belfast Telegraph 2015.

PODD Detaljen som kan fälla nya brexit-avtalet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om det nya avtalet, med Nicholas Aylott.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS