Tre smittade av zikavirus i Frankrike

Anna Hansson/TT

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2019-11-15

Myggan Aedes aegypti, med det svenska namnet gula febern-mygga, kan sprida viruset. Arkivbild.

Zikaviruset finns i Europa, konstaterar den europeiska smittskyddsmyndigheten.

Men någon risk för att viruset etablerar sig, på kontinenten eller i Sverige, finns inte.

Ett tredje fall av zikasmitta har konstaterats i Frankrike. De tre fallen är de första där personer blivit smittade av viruset genom europeiska myggor, skriver EU:s smittskyddsmyndighet ( ECDC ) på sin hemsida.

Tre personer från staden Hyères i södra Frankrike har bekräftats sjuka med viruset, och ingen av dem har vistats i områden där risken för sjukdomen är stor. De har med andra ord sannolikt blivit smittade av mygg i Frankrike.

Personerna blev smittade under samma tidsperiod, i augusti i år, och alla har tillfrisknat.

Säsongsdöd

Tidigare har man inte hittat någon myggöverförd smitta av zikaviruset i Europa, men mygg som kan överföra sjukdomen finns i Sydeuropa.

Risken för att smittas av zikaviruset i Europa är dock fortsatt mycket liten, enligt ECDC. Och enligt svenska Folkhälsomyndigheten är risken för att viruset etablerar sig i södra Frankrike i praktiken obefintlig.

– Efter varje säsong dör alla myggor, även i södra Frankrike. Och smittade personer bär på viruset i blodet bara några dagar. Därför upphör smittspridningen efter varje myggsäsong i tempererade länder, till skillnad från länder som Brasilien där det finns myggor året runt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Däremot, säger han, kan det uppstå mindre lokala utbrott, framför allt om smittan kommer in tidigt på säsongen.

– I så fall kan myggorna hinna med några generationer och om en mygga biter en smittad kan den föra smittan vidare. Frankrike, som har erfarenhet West Nile-viruset (som också sprids av myggor) har dock ett system för att bekämpa myggor och jag förstår att de gör det.

Oftast ofarlig

Zikaviruset resulterar oftast i en tämligen harmlös infektionssjukdom. Men viruset kan också orsaka allvarliga neurologiska skador hos foster, framför allt sjukdomen mikrocefali som gör att ett barn föds med för litet huvud.

– Att det kan orsaka fosterskador råder det ingen tvekan om, men exakt hur riskerna ser ut är fortfarande oklart, säger Anders Tegnell.

Zikaviruset sprids av tigermyggan (Aedes albopictus), som inte finns i Sverige.

Följ ämnen i artikeln