Experten backar: Stroke ökar inte bland unga

Publicerad 2019-11-07

Stroke ökar inte bland unga.

Landets ledande expert backar från uttalanden han gjorde 2017.

– Vi kan inte konfirmera ökningen, det ser väldigt lika ut sedan 2010 och framåt, säger Bo Norrving.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärnblödningar och hjärninfarkter, så kallade blodproppar i hjärnan.

Varje år får 0,3 procent av alla svenskar över 15 år en stroke. Värst drabbade är 85-plussarna. Bland dem drabbas över två procent av stroke.

Bo Norrving, professor på Lunds universitet.

Sedan 2010 har var sjätte stroke försvunnit, framför allt för att vården blivit bättre på att förebygga stroke. Hela minskningen återfinns i åldersgrupperna över 45 år, uppger Bo Norrving, Sveriges ledande strokeexpert och professor på Lunds universitet.

Bland de yngre drabbas få, och nivåerna står stilla. Varje år får ungefär 0,2 promille av de som är mellan 30 och 44 år stroke, mellan 15 och 29 år drabbas omkring 0,07 promille.

2017 sade du till SVT att det var ”en alarmerande ökning” av stroke bland unga. Blev du felciterad då?

– Nej, det var vad vi trodde då. Men data från 2017, 2018 och 2019 visar att det har jämnat ut sig. Vi kan inte konfirmera ökningen, det ser väldigt lika ut sedan 2010, säger Norrving.

”Finns mycket att göra för att slippa stroke”

Att stroke minskar bland äldre och står stilla bland yngre beror på att orsakerna ser så olika ut.

– Hos äldre är det mycket traditionella riskfaktorer, som förmaksflimmer, högt blodtryck, åldersdiabetes och rökning. En betydande del av minskningen bland äldre beror på bättre behandling av förmaksflimmer och att behandlingen blivit bättre för de som söker för så kallade TIA-attacker, säger Norrving.

Stroke bland unga har oftast andra orsaker. De tre vanligaste är sprickor i blodkärlsväggen, hjärnblödningar med kärlmissbildningar och pulsåderbråck, samt venösa blodproppar. Men många fall – uppemot 40 procent – kan läkarna inte förklara.

Hur ska unga tänka för att undvika stroke?

– Fysisk aktivitet, ät inte för mycket, rök inte, drick inte för mycket, ha koll på ditt blodtryck. Det gäller i alla åldrar. Se om ditt hus, det är mycket du kan göra på egen hand, säger Bo Norrving.

Följ ämnen i artikeln