Australiens somrar har blivit längre

TT-AFP

Publicerad 2020-03-02

En strand i australiska Adelaide i delstaden South Australia vid en värmebölja i januari. Arkivbild.

Somrarna i stora delar av Australien har blivit en månad längre jämfört med under 1950- och 1960-talen. Samtidigt har vintrarna blivit kortare, visar en ny analys.

Sydney har fått ytterligare 28 heta dagar per år och i Melbourne har antalet ökat med 38 sedan mitten av 1900-talet. I vissa delar av landet som drabbats hårt av de senaste månadernas bränder, till exempels staden Port Macquarie i delstaten New South Wales, har det noterats en ökning med sju veckor av typiska sommartemperaturer.

– Temperaturer som ansågs som en vanlig tre månader lång sommar på 1950-talet sträcker sig nu från tidigt i eller i mitten av november hela vägen till mitten av mars, säger Richie Merzian vid tankesmedjan Australia Institute som har analyserat vädernoteringarna.

Temperaturerna ökar snabbare i Australien än genomsnittet i världen och risken finns att de har stigit med fyra grader i slutet av århundradet, enligt väderbyrån BOM, rapporterar SBS News.

Klimatförändringarna har lett till att somrarna i landet har blivit farligare, enligt Merzian, eftersom det har blivit mindre vintertid då det går att arbeta förebyggande mot bränder. Den extrema värmen får även negativa hälsoeffekter hos befolkningen.

– Perioder av extrem hetta är den dödligaste av alla naturliga faror och har lett till fler dödsfall i Australien än alla andra faror i naturen sammanlagt.

Över 30 människor miste livet i den senaste brandkatastrofen i Australien och tusentals hem förstördes. Minst en miljard djur dog.

Följ ämnen i artikeln