Positiv utveckling för hotad fjällräv

TT

Publicerad 2019-07-23

Fjällräven jagades tidigare hårt för pälsens skull. Den fridlystes i Sverige 1928 men den hårt decimerade stammen har ännu inte hämtat sig.

Den positiva trenden för den starkt hotade fjällräven fortsätter. Det visar den pågående inventeringen i den svenska fjällkedjan, rapporterar Vetenskapsradion.

– Vi har hittat 43 valpkullar i Sverige än så länge, vilket är en relativt bra siffra, så här långt. Och det återstår fortfarande områden att inventera, säger zoolog Karin Norén vid Stockholms universitet till Vetenskapsradion.

Hon säger att situationen för fjällräven har förbättrats och att arbetet för att bevara den hotade arten har gett resultat. Dock hänger fortfarande orosmoln över det lilla hunddjuret.

– Ska vi se det i ett längre tidsperspektiv så finns det ju det överhängande hotet med klimatförändringar också, mängden fjällhabitat minskar, rödräv kommer upp på fjället.

Inventeringen av hur många kullar som fötts i år görs av forskare från Stockholms universitet tillsammans med volontärer från länsstyrelserna i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.