Rohani avfärdar ”Trumpavtal” om kärnenergi

TT-Reuters

Publicerad 2020-01-15

En tv-bild från en anläggning för anrikning av uran i Natanz i Iran.

Irans president Hassan Rohani avfärdar ett förslag om ett nytt "Trumpavtal" i stället för kärnenergiavtalet JCPOA.

I ett tv-sänt tal uppmanar han USA att återvända till kärnenergiavtalet från 2015.

President Rohani säger att Iran kan backa när det gäller de olika stegen för att minska sina åtaganden i överenskommelsen från 2015, men att han inte är intresserad av ett nytt "Trumpavtal".

USA lämnade kärnenergiavtalet med Iran efter ett beslut från USA:s president Donald Trump 2018.

I sitt tal riktar president Rohani även kritik mot de tre europeiska länderna i avtalet som i går inledde en formell process för att lösa meningsskiljaktigheter mellan parterna. Enligt Rohani har de inte levt upp till sina åtaganden.

Iran har vägrat att förhandla om ett nytt avtal med USA medan sanktioner gäller.

Även utrikesminister Mohammad Javad Zarif säger att det inte pågår några direkta förhandlingar om ett kärnenergiavtal med USA.

– Vi hade ett USA-avtal och USA bröt det. Om vi har ett avtal med Trump, hur länge kommer det att hålla? Tio månader till? säger han vid en säkerhetskonferens i New Delhi i Indien.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppmanade i går Donald Trump att ersätta kärnenergiavtalet med Iran med ett "Trumpavtal" för att säkra att Iran inte utvecklar kärnvapen. Trump har ställt sig positiv till Johnsons förslag.

PODD En vecka efter nedskjutningen – så är situationen i Iran

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur läget är i Iran en vecka efter nedskjutningen av passagerarplanet som dödade 176 personer. Vi reder också ut hur läget är mellan Iran och USA. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln