Nytt dockningsförsök för roboten Fedor

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Roscosmos/AP/TT
Roboten Fedor har stött på problem vid dockningen med ISS. Arkivbild.

Den obemannade rymdfarkost som transporterar Rysslands första människoliknande robot har misslyckats med sitt första automatiska dockningsförsök med Internationella rymdstationen (ISS). Ett nytt försök ska göras på tisdag.

Dockningen från rymdfarkosten Sojuz MS-14 var planerad till på lördagsmorgonen svensk tid, men direktsändningar från den ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos avbröts när farkosten befann sig runt 100 meter från ISS. Enligt kontrollcentret verkar problemet finnas på ISS och inte på farkosten.

Ett nytt försök att docka med rymdstationen ska göras på tisdag, uppger den ryska rymdstyrelsen Roscosmos chef Dmitrij Rogozin på Twitter.

Roboten Fedor skickades upp med en del annan utrustning från basen Bajkonur i Kazakstan i torsdags. Målet var att Fedor under tio dagar ska lära sig att hjälpa besättningen ombord på ISS med olika sysslor.

Rymdfarkosten Sojuz MS-14 är vanligtvis bemannad, men den här gången fanns inga människor ombord. Orsaken var att ett nytt nödräddningssystem skulle testas. I stället satt Fedor i ett säte med en liten rysk flagga i handen. Vid själva uppskjutningsfasen hördes han parafrasera Jurij Gagarin, som 1961 blev den första människan i rymden, genom att säga ungefär: "Nu kör vi. Nu kör vi".

Publicerad: