Hovrätten fastställer trippelmördares dom

TT

Publicerad 2019-04-12

Hovrätten för Västra Sverige fastställer domen mot den man i 40-årsåldern som av tingsrätten dömdes för mord i tre fall. Han mördade sin familj i parets lägenhet i Göteborg i höstas. Arkivbild.

Hovrätten för Västra Sverige fastställer domen mot den man i 40-årsåldern som av tingsrätten dömts för mord i tre fall. Mannen har erkänt att han mördade sin fru och parets två små barn i Göteborg i höstas. Mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Hovrätten konstaterar, precis som tingsrätten, att mannen både vid mordtillfället och fortfarande idag "lider av en sådan störning och att det är påkallat att han är intagen på sjukvårdsinrättning för psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande".

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse.

Hovrätten bedömer straffvärdet för gärningarna till fängelse på livstid. Men en person som är allvarligt psykiskt störd döms normalt till rättspsykiatrisk vård, inte till fängelse.

Hovrätten justerar däremot frågan om skadestånd. Ett syskon till gärningsmannen tillerkänns ett skadestånd på 60 000 kronor för sveda och verk, motiverat med att deras relation var mycket nära.

Det var i september förra året som frun och de båda barnen hittades döda i familjens lägenhet i Frölunda, sedan mannen själv ringt och larmat polisen.