Här festar svenskarna i natt – trots bränderna

Publicerad 2023-07-27

Lokalborna fortsätter bekämpa bränderna på Rhodos.

Men på bargatan märks det knappt av.

– Vi håller i gång ändå! säger svenska Matilda.

Musiken pumpar och neonljusen blinkar över turisterna på dansgolven.

Det är strax efter midnatt och Rhodos bargata börjar fyllas med festsugna turister.

Svenskar, norrmän, britter.

Lite glesare än vanligt är det dock, medger några svenskar som varit här sedan i maj. Men det beror nog mer på att det är ett event här i morgon kväll än på bränderna som härjar längre ner på ön, berättar de.

– Många laddar nog för i morgon kväll, säger Jesper från Båstad.

På grund av den tuffa situationen med att släcka skogsbränderna på öns centrala och södra delar har vattnet emellanåt stängts av, och strömmen kommer och går på flera håll, även här i Rhodos stad.

– Jag kom i förrgår kväll. Jag ringde hotellet innan och de sa att allt skulle vara helt okej, men när vi kom fanns det inget vatten. Sen kom det dagen efter, men ja, här är det bra drag, säger Emil från Umeå.

Bra kväll trots strömavbrott

Under kvällen har det varit ett strömavbrott som påverkade bargatan och det mesta dog ut under cirka en timme, berättar en barägare.

– Det har varit ett strömavbrott, men vi håller igång ändå! säger Matilda från Ljungby som är här med kompisarna Vanjas och Linnea.

Vid Grabbarna Grus, som är den största skandinaviska nattklubben på Rhodos, står ägaren Nikos Vouros som jobbat här i 40 år.

Dansgolvet en bit in vid baren börjar nu fyllas på.

– Det är en helt okej kväll, säger han.

Men samtidigt befarar han att bränderna ska skrämma bort turister från ön.

– Det är klart att jag oroar mig. Det är inte alls bra, det är en katastrof som pågår på ön. Men än så länge är det okej här, det är en bra kväll, säger han.

Flera svenska turister som besöker bargatan i kväll säger till Aftonbladet att de inte känner sig oroliga på grund av bränderna men att det ändå är ett samtalsämne.

– Vi tittade när vi flög in men vi kunde inte se någon rök från flygplanet, jag har heller inte känt någon lukt, säger Linnea.

– Vi är beredda på att evakuera om vi skulle behöva, men det är 40 minuter bort så det stör inte oss så mycket här, säger Jesper.

ANNONS