Vädjan från demokrater: ”Ställ inte upp Joe!”

Kampanj i flera delstater – jobbannonser och tv-reklam

Publicerad 2023-01-13

NEW YORK. När som helst väntas Joe Biden ge besked om 2024.

Demokratgruppen ”Don’t Run Joe!” gör i sista stund allt för att stoppa 80-åringen från att ställa upp som president igen – med en skyltoffensiv utanför Vita huset.

– Han ser bara dum ut, säger Jeff Cohen, som driver kampanjen.

”Ställ inte upp Joe!”
Budskapet i illröda versaler står på sidan av en lastbil, lägligt placerad inom synhåll från Vita husets fönster.

Hela veckan har likadana skyltar ställts på en rad politiskt strategiska platser i Washington DC – i hopp om att nå partitoppen, innan det är för sent.

– Vi vet att hans team har sett dem, utan tvekan, säger Jeff Cohen, 71.
Cohen tillhör en grupp vänsterdemokrater som sedan i höstas driver ”Don’t Run Joe!” – en kampanj med ett enda mål:

Att stoppa Biden från att ställa upp som president igen.

– Vi är inte en täckmantel för en annan kandidat. Vi har förvisso kontakt med personer som funderar på att ställa upp, om Biden inte gör det, men vi stödjer ingen specifik. Vi vill bara inte se Biden, understryker Cohen, medgrundare till gruppen RootsAction, som tidigare stöttat vänsterkandidaten Bernie Sanders.

Joe Biden.

”Spöad månad efter månad”

Förutom billboards, kör gruppen – med en kärna av 15 personer, men som engagerar många fler – ett smatterband av tv-reklamer i delstater som är avgörande i primärvalen, då partiet gallrar ut sina kandidater.
Att gynna Republikanerna är det sista de vill. Jeff Cohen säger i ett videosamtal med Aftonbladet att han får kritik för att starta inbördeskrig inom partiet inför öppen ridå, men han hävdar att de bara vill öppna det demokratiska startfältet för fler.
– Vår största oro är att Biden inte kommer lyckas vinna 2024. Alla pratar om hans höga ålder, det tycker inte vi är problemet, utan hans brist på ledarskap. Han vet inte hur man artikulerar något visionärt. Han blir spöad månad efter månad på grund av inflationen.
Cohen tror att en starkare progressiv kandidat kan göra ett bättre jobb, och locka fler minoriteter och unga.

– Biden är verklighetsfrånvänd; svag på ekonomiska frågor, som vi tror kan vara en vinnande fråga för Demokrater, om man slår mot storföretagens girighet. På så vis kan man vinna vit arbetarklass, som drivits åt Republikanerna. Att prata om klimat och studentlån mer motiverar även de unga.

”Oduglig”

Istället pekar Cohen på andra i partiets vänsterfalang, som han menar har använt det svåra ekonomiska läget som ett tillfälle att attackera ”de giriga storföretagen”.

– Biden klarar inte det. Han är helt oduglig till att kritisera företagseliten. Och om du inte klarar det kommer det vara svårt att vinna.

Samtidigt menar många att fler väljare kan enas bakom Joe Biden – kan en vänsterkandidat verkligen locka mittenväljare?

– Alla de senaste valen har handlat om att folk vill ha förändring. Folk röstade på Trump, hur galen han än verkade, för att han stod för förändring – Hillary Clinton stod för status quo. Fyra år senare var Trumps kaos just det vågmästarväljare vände sig mot. Men 2024 kommer status quo-Joe inte duga.
Kan ni verkligen påverka presidentens beslut med några skyltar och tv-reklamer?

– Oh ja. Vi tror inte han har bestämt sig ännu. Vi tror vi kan sippra in i hans medvetande. Den kommande månaden kommer han försvagas ytterligare av kongressutredningar. Vi tror att han kan få uppmaningen inom partiet att kliva åt sidan.

– Och om han inte kliver åt sidan så kommer vi försöka rekrytera en annan kandidat som kan ställa upp mot honom i primärvalet.

Jobbannonser: Hjälp sökes

Den senaste veckan Don’t Run Joe-kampanjen därför lagt ut rekryteringsannonser i tidningar i Washington DC, för att uppmana kandidater att utmana Biden, med texten:

”Hjälp sökes – Historisk position tillgänglig för tydlig och principfast Demokrat”.

Biden har ännu inte bekräftat att han kommer ställa upp 2024, men i månader hintat om att han planerar att göra det.

Och beskedet kan komma när som helst.

– Jag tror att alla vill att jag ska ställa upp, men vi kommer diskutera det, sa Biden till reportrar under en presskonferens i november.

– Min gissning är att avgörandet kommer tidigt nästa år.
Biden är just nu pressad från flera håll.

Ända sedan sommaren 2021 har han tyngts av historiskt låga opinionssiffror.
Nyligen briserade ännu en kris: Hemligstämplade dokument från hans tid som vicepresident i Obama-administrationen hittats i hans bostad och ett tidigare kontor. Dokumenten måste enligt lag förvaras i USA:s riksarkiv, och fynden utreds nu av Justitiedepartementet.

Unga väljare vill se förändring

Enligt Jeff Cohen är det därför få som vill se en Biden-Trump-returmatch i nästa val.
Nära 60 procent av demokrater och oberoende väljare som lutar åt demokraterna, skulle vilja se någon annan ta på sig ledartröjan 2024, enligt en undersökning från CNN i december.
Framförallt unga vill se förändring. Mätningar visar att över 90 procent av procent av demokratiska väljare under 30 år vill ha en annan kandidat.

– Det är otroliga siffror!, säger Cohen.

– De är framtiden för vårt parti, och för landet. Det är främst folkvalda Demokrater som inte vågat kliva fram offentligt ännu för att säga att han bör kliva åt sidan, för de vill inte irritera Vita huset.
Cohen radar upp namn på personer han tror kan vara möjliga presidentkandidater: senator Bernie Sanders, senator Elizabeth Warren, Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, transportminister Pete Buttigieg.

– Tro mig, sekunden Biden säger att han inte ställer upp – då kommer det strömma in namn.

Han blir däremot inte överraskad om Biden vägrar ge med sig, trots att han i så fall vore 86 år i slutet av en andra mandatperiod.

– Jag tror det är 50/50 just nu. Men han har skadats rejält av krisen med de hemligstämplade dokumenten –han ser verkligen dum ut.