Klara blev våldtagen – mannen friades på grund av ”sexsomni”

Publicerad 2023-12-10

Klara blev våldtagen – men hennes gärningsman hävdar att han sov.

Det går inte att utesluta att mannen lider av ”sexsomni”, och han kan därför inte dömas.

– Det betyder att jag är rättslös, säger Klara.

Klara, som egentligen heter något annat, sitter i soffan med sina två katter när hon berättar om övergreppet. Händelsen som fick henne att byta både namn och stad.

– Jag kände att nu måste jag välja. Antingen så dör jag. Eller så flyttar jag, säger hon.

Katterna skaffade hon i samband med att hon flyttade för ett år sedan, till en mellanstor svensk stad, många mil hemifrån. Kvar bor hennes familj, de gamla vännerna – och hennes förövare.

Hon blev våldtagen och polisanmälde, men tingsrätten ansåg att hennes berättelse inte höll.

Nu har hovrätten slagit fast att hon blivit våldtagen. Men hennes förövare kunde inte dömas – eftersom han kan ha begått brottet i sömnen.

– Hade det här hänt mig igen, då hade jag aldrig anmält. Aldrig. För mig har det gjort mer skada än nytta.

Halvsov i soffan

Det var en helgkväll i mars. Klara och hennes kompisar gick på hemmafest hos en relativt ny vän. Där festade de med andra personer som de inte kände så väl och endast träffat ett par gånger.

De drack och hade allmänt trevligt – kvällen blev lyckad. Det blev sent, folk droppade av, men Klara var kvar. Vid 05-tiden somnade en av hennes kompisar på soffan. Där satt även Klara och en annan kille. Båda var trötta.

– Jag hade väldigt kul. Sen blev jag trött och jag halvsov lite i soffan och han bredvid mig. Det var inte mycket plats att ligga på så vi fick sova i sängen.

Värden för festen erbjöd Klara och killen att sova i samma säng som honom. Hon var precis på väg att somna när hon kände hur killen började ta på henne.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag tänkte men gud vad är det som händer? Vi har ju inte ens gjort något med varandra. Jag tänkte att om jag inte gör någonting, bara låtsas som att jag sover, då kan han ju inte fortsätta, säger hon.

Klara är i 30-årsåldern. Hon köpte sina katter i samband med flytten för drygt ett år sedan.

Men det gjorde han. Han drog trosorna åt sidan och förde in sina fingrar i hennes underliv. Hon låg fortfarande still. Ett alarm på hennes mobil gick igång, men han stängde av.

Han drog henne till sig och bökade med att få upp hennes kropp ovanpå sin. Hon visste fortfarande inte vad hon skulle ta sig till och låtsades sova. En kvart efter första larmet ljöd det igen. Han försökte stänga av, men nådde inte mobilen. Så han skakade om henne och bad om hjälp.

– Sen flyttade jag bort ifrån honom så långt det gick. Bara för att visa att jag inte ville. Men han följde efter, knäppte upp min bh under t-shirten och klämde mig på brösten.

Klara berättar att han vid ett tillfälle kollade på henne, klappade på kinden och frågade om hon var vaken, innan han återigen fortsatte. Till slut kände hon sådan smärta att hon brast ut i skrik.

– Jag skrek av ren reflex för att det gjorde så ont. Jag satte mig upp och frågade: Vad fan håller du på med? Det såg ut som att han tänkte ”fan nu har jag gjort bort mig”.

Efter våldtäkten bad mannen om förlåtelse. Undertiden vaknade värden som sen skickade hem honom.

– Han sa förlåt flera gånger och att han aldrig skulle röra mig igen.

”Det är helt sjukt”

Klara kände skam. Dagen efter fick hon ett sms från honom där han bad om ursäkt på nytt. Efter ett par dagar valde hon att anmäla och han blev häktad.

Samtidigt försökte hon köra på som vanligt med plugg, vänner och fest.

– Jag var ju i en period i livet där jag ändå var ganska lycklig. Jag var mest arg för att jag kände att jag mår ju så bra nu. Så varför ska han förstöra allting?

Vänner som till en början hade uppmanat henne att anmäla började tro att hon ljög om alltihop.

– Det känns som att man varit med om två övergrepp. Ena gjorde han, det var hemskt men det hade en början och ett slut. Det andra är mina vänner som har gjort. Det övergreppet tar aldrig slut.

Hovrätten har slagit fast att Klara blivit utsatt för en våldtäkt.

Eftersom killen menar att allt skett i sömnen gjordes ett skriftligt utlåtande av en expert inför förhandlingarna i tingsrätten.

Enligt sömnforskaren Jerker Hetta fanns bara några få symtom hos honom som är förknippade med sexsomni – att han är svårväckt och sover tungt. I övrigt fanns ingen tidigare dokumenterad sömnproblematik för Hetta att ta ställning till.

Det fanns alltså inte tillräckligt med bevis för att han skulle ha lidit av sexsomni. En variant av somnambulism som innebär att en person utför sexuella handlingar i sömnen utan att komma ihåg det.

Trots det kunde han inte dömas. Klaras berättelse var inte tillräckligt trovärdig, enligt tingsrätten. Enligt domen var det ”märkligt att hon under ett så långt händelseförlopp har förhållit sig helt passiv och låtsas sova”.

Men rätten var inte enig. Enligt rådmannen var bevisen tillräckliga för fällande dom. En nämndeman ansåg henne som trovärdig, men menade att det inte går att utesluta att han kan ha begått gärningen i sömnen.

Tingsrätten friade honom. Beskedet tog hårt på Klara.

– Jag minns att jag sa att det är helt sjukt. Att det är så här i Sverige och att om världen är så här på riktigt så vill jag inte leva i den.

Domen överklagades till hovrätten, som till slut slog fast att hon blivit utsatt för en våldtäkt. Trots det kunde mannen inte dömas.

”Jag har inget skydd”, säger Klara.

Kan inte utesluta sexsomni

Under tingsrättsförhandlingen framkom uppgifter om killens sömnbeteende som inte varit känt tidigare. I rätten berättade hans mamma om att han gått i sömnen som liten, precis som sin mor och morfar.

På grund av de nya uppgifterna kallades sömnexperten Jerker Hetta till hovrätten för ny bedömning – nu som vittne. Han konstaterade precis som tidigare att alla omständigheter i fallet inte förefaller typiska för sexsomni.

Men, de nya uppgifterna om sömngångarbeteende gjorde att Hetta ansåg att man ”inte kan utesluta sexsomni”.

Hovrätten friar därför mannen – trots att de slår fast att Klara blivit våldtagen.

Domen blev ytterligare ett bakslag.

– Vad spelar det för roll att några domare sitter och säger att ja, det här har hänt? Han får ju ändå inga konsekvenser. Det känns som att vem som helst kan göra vad som helst med mig – jag har inget skydd.

Invändningen om sexsomni är ovanlig, men förekommer i flera domar i både tingsrätt och hovrätt.

– Jag är mest arg. Han har ingen dokumenterad sömnproblematik, ingen diagnos. De baserar det här på vittnesmål från sin familj, som inte heller hörts under ed.

Överklagan till HD

Klaras målsägandebiträde, Anne Marneros, är kritisk mot domen.

– Jag är tveksam till hur bedömningen har gjorts då den sakkunnige uttalade att vissa omständigheter, som jag anser är mer avgörande än andra, inte var typiskt för sexsomni.

Hon menar att invändningen om hur sexsomni ska bevisas eller motbevisas i rätten är för otydlig.

– Hur värderingen av detta skall göras och vad som krävs för att det ska anses finnas tillräcklig evidens för sexsomni tycker jag att Högsta domstolen måste uttala sig om.

Kristian Leijon, åklagare i fallet, instämmer.

– Min uppfattning är att de gjort en felaktig bedömning, säger han.

Men någon överklagan gjorde han inte. Detta på grund av att HD redan har ett annat fall gällande somnambulism att ta ställning till. Det är dock inte ett våldtäktsfall, utan gäller rattfylleri under sömn.

Invändningen om sexsomni har förekommit i flera fall i både tingsrätten och hovrätten, men har aldrig tagits upp i HD.

Det finns dock fortfarande en liten chans för Klara att få sitt fall prövat i högsta instans. Sista dagen att överklaga är den 11 december.

– Det är inte ens säkert att det kommer leda någon vart. Men jag tror att jag hade ångrat mig om jag inte hade försökt.