Kravet på S-ledamoten efter Hamaskopplingen: Lämna riksdagen

Publicerad 2023-06-29

ALMEDALEN. Liberalerna uppmanar S att peta Jamal El-Haj efter uppgifterna i Aftonbladet.

Magdalena Andersson svarar att partiet redan agerat – och anklagar Liberalerna för att kasta antisemitism på Socialdemokraterna.

– Deras strategi är att försöka tvätta Sverigedemokraternas historia. Det skär i hjärtat hos många liberaler, säger hon.

Liberalerna reagerar kraftfullt på de nya uppgifterna om Palestinakonferensens ordförande som Aftonbladet rapporterade om på torsdagsmorgonen.

Partisekreterare Gulan Avci säger det visar att hennes tidigare kritik var befogad.

Magdalena Andersson varnar gång på gång om hoten mot demokrati, men hon orkar inte ta itu med extremismen som existerar i hennes parti, säger hon.

”Magdalena Andersson varnar gång på gång om hoten mot demokrati, men hon orkar inte ta itu med extremismen som existerar i hennes parti”, säger Gulan Avci.

Bör lämna riksdagen

Avci tar som exempel tidigare rapporteringar om företrädare för SSU i Malmö som uttryckt sig antisemitiskt. Hon anser också att tidigare S-politikern Ilmar Reepalu piskat upp en antisemitism stämning genom tidigare uttalanden.

– Det är uppenbart ett problem inom Socialdemokraterna. Det är dags för Magdalena Andersson att ta itu med det.

Vad bör hon göra gällande Jamal El-Haj?

– Jag menar att han bör lämna riksdagen, inte minst efter de här graverande uppgifterna. 

Magdalena Andersson anklagar Liberalerna för att kasta antisemitism på Socialdemokraterna.

Skär i hjärtat

Magdalena Andersson svarar att S-ledningen avrådde från att gå på konferensen. El-Hajs deltagande fick konsekvensen att han fått ta time out från sitt uppdrag i utrikesutskottet.

– Det Liberalerna nu gör är att försöka kasta antisemitism på oss socialdemokrater. Deras strategi är att försöka tvätta Sverigedemokraternas historia. Det är ett parti som är skapat av nynazister och där vi hela tiden ser olika rasistiska uttalanden. Att SD försöker stryka över sin egen historia, det är väl känt. Nu är liberalerna också med, det skär i hjärtat på många liberaler.

Det har kommit återkommande rapporter om problem med antisemitism inom Socialdemokraterna. Har du gjort tillräckligt för att stoppa de strömningarna?

– Det är sant att det har funnits sådana problem inom Socialdemokraterna. Vi har arbetat med det, inte minst Stefan Löfven. Dyker det upp igen kommer jag vara oerhört tydlig med att markera mot det.

Hårresande

Gulan Avci kallar Anderssons svar för ”hårresande” och ”oförskämt” och tillägger att Liberalerna alltid tagit kampen mot antisemitism.

– Vad Magdalena Andersson nu gör är att försöka rikta ljuset från sig själv och sitt parti. Hon borde en gång för alla sätta ner foten och ta intryck av Göran Persson och Stefan Löfvens genuina engagemang för den judiska gruppen i sverige.

Visar hon inte samma engagemang som sina företrädare?

– Uppenbarligen inte eftersom hon tar de här frågorna så lättvindigt. Det finns en utbredd oro bland många judar i sverige, om deras trygghet. När de hanterar sin egen riksdagsledamot på det här lättvindiga sättet visar det att de inte tar det här problemet på allvar.

Aftonbladet har utan framgång sökt Jamal El-Haj.

Amin Abu Rashid till vänster bredvid den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal Jamal El-Haj.
Olof Svensson