Baudin om Kristerssons inköp till Sagerska palatset: ”Ett hån”

Publicerad 2024-01-31

Ulf Kristersson och Birgitta Ed med flyttkartonger inne på Sagerska palatset.

Socialdemokraterna reagerar starkt på rapporteringen om inköpen till statsminister Ulf Kristerssons (M) bostad i Sagerska palatset.

– Att göra de här omfattande inköpen, det är nästan ett hån mot det svenska folket, säger S-toppen Tobias Baudin.

På tisdagen kunde Aftonbladet rapportera om de inköp som gjorts till statsminister Ulf Kristerssons tjänstebostad, Sagerska palatset.

Totalt har notan för inredning, köksgeråd och träningsutrustning landat på strax under en halv miljon kronor sedan maktskiftet 2022.

Det får Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin att rasa.

”Har tagit på sig spenderbyxorna”

– Svenska barnfamiljer vänder på varje krona för att få ekonomin att gå ihop. Vi ser att skulderna hos Kronofogden ökar, vi kan läsa i medier hur barn tvingas lämna föreningslivet för att de inte har råd med avgiften, säger S-toppen.

– I detta läge kommer de här uppgifterna fram att Ulf Kristersson verkligen har tagit på sig spenderbyxorna. Jag tycker att han måste fundera på vilka signaler han skickar.

Tobias Baudin säger vidare att han tycker att det är ett märkligt beteende från statsministern att göra inköpen, samtidigt som vården larmar om nedskärningar och privatekonomin för många familjer försämrats på grund av den stigande inflation som skapat ett ansträngt ekonomiskt läge för många.

– Att göra de här omfattande inköpen, det är nästan ett hån mot det svenska folket. Det är en sak om det hade varit en gång, men statsministern drar iväg på solsemester mitt i krisen och det har varit fokus på mycket mingel. Att han gör på det här sättet visar på ett väldigt dåligt omdöme.

Tobias Baudin (S).

Förklaringen: Behöver finnas träningsmöjligheter

Efter Aftonbladets publicering av inköpen till Ulf Kristerssons bostad i Sagerska palatset, skickar regeringskansliets förvaltningsavdelning en kommentar där de skriver att Sagerska ska ha ”en inredning och utrustning som är anpassad efter de behov varje statsminister och dennes familj har” och att anpassningar krävdes när Ulf Kristersson flyttade in.

– Dels eftersom familjen består av fem personer, dels eftersom bedömningen gjorts att det behöver finnas träningsmöjligheter i Sagerska huset. Därmed fattade myndigheten ett beslut om att komplettera befintlig gymutrusning i Sagerska huset på ett sätt som blir hållbart över tid – också för kommande statsministrar.

Sagerska palatset i centrala Stockholm.