Varningen om nya elsparknepet – kan bli allvarligt sjuk

Publicerad 2022-10-29

Tipsen och råden om hur hushållen kan spara el haglar in.

Men Folkhälsomyndigheten höjer nu ett varningens finger för att vissa råd kan ge allvarliga konsekvenser – som att mixtra med varmvattenberedaren.

– Det är högre risk om man är eller har varit rökare eller är äldre eller immunnedsatt, säger mikrobiologen Caroline Schönning vid Folkhälsomyndigheten.

Flera råd efterfrågas och många ges i samband med att elpriserna nu skjutit i höjden.

Det kan handla om att sänka temperaturen eller inte duscha lika länge.

Ett råd som förekommit har varit att ändra temperaturen i varmvattenberedaren. Nu varnar Folkhälsomyndigheten hushållen om att justera temperaturen.

Anledningen är att det kan leda till legionärssjuka som uppstår genom inandning.

– Den risken som vi har lyft med att sänka temperaturen i varmvattenberedaren är att det blir en ökad möjlighet för legionellabakterier att växa till. Det kan bli mer gynnsamma temperaturer för dem, säger Caroline Schönning, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten som först intervjuades av GP.

PLUS: Farorna när du ska spara el

En varmvattenberedare. Bilden är en arkivbild.

Växer bäst i viss temperatur

Folkhälsomyndighetens råd är att varmvattenberedaren ska hålla sig på 60 grader. Genom att sänka temperaturen ökar alltså risken för legionellabakterier.

– Bedömningen är att det ger en ökad risk för tillväxt av legionellabakterier om man har det i sitt system vilken innebär en ökad risk för att bli sjuk om man exponeras via sin dusch, säger Caroline Schönning.

Bakterien växer bäst i temperaturer mellan 20 och 45 grader och kan som värst leda till legionärssjuka. Smittan sprids genom inandning och kan leda till allvarlig lunginflammation med hög feber eller huvud- och muskelvärk.

Högre risk för rökare

Caroline Schönning förklarar att legionella smittar genom att man andas in jordpartiklar eller små vattendroppar. Det är inte farligt att dricka och smittas genom andning.

– Det finns inget känt samband för hur mycket bakterier man måste få i sig och risken för att bli sjuk, men ju högre halter i ett vattensystem desto allvarligare bedöms risken. Det är högre risk om man är eller har varit rökare eller är äldre eller immunnedsatt.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer som bygger på Boverkets regler och råd bör temperaturen i varmvattenberedaren vara lägst 60 grader och lägst 50 grader vid alla tappställen.

Duscha inte lika länge

Caroline Schönning understryker om det är vanligt att sänka temperaturen men att det har kommit frågor från privatpersoner och kommuner.

– Vi har sett behov att se över om vi behöver informera men även samverka med andra myndigheten för att se vilka informationsbehov som finns, säger Caroline Schönning.

Omkring 200 fall av legionärssjuka rapporteras in varje år och de som oftast drabbas är äldre eller personer med nedsatt immunförsvar.

Men det finns andra knep istället för att röra vid varmvattenberedaren. Som att till exempel duscha kortare menar Caroline Schönning.

– Alternativet är att duscha kortare, att man förbrukar mindre varmvatten, det borde kunna jämna ut sig.

Följ ämnen i artikeln