Trump hyllar bojkotten av Qatar: ”Kan bli terrorns slut”

Pentagon: Vi ändrar inte vår hållning till Qatar

Publicerad 2017-06-07

WASHINGTON. I en serie tweets hyllar nu president Trump bojkotten av Qatar – som han menar är en följd av hans Mellanöstern-besök.

”Kanske är det här början på slutet för terrorskräcken”.

Dock fortsätter Pentagon prisa det militära samarbete med landet.

– Vi har inga planer på att ändra vår hållning till Qatar, säger försvarshögkvarterets talesperson Jeff Davis, enligt Reuters.

Det var i måndags som Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Jemen och Bahrain bröt sina diplomatiska förbindelser med grannlandet Qatar – som länge anklagats för att stödja terrorism på olika sätt.

Även Jordanien anslöt sig till skaran under tisdagen och meddelade att man även kommer stänga Al Jazeeras redaktion i landet, uppger nyhetsbyrån AP. Även Saudiarabien har stängt ned al-Jaziras redaktion.

På tisdagsmorgonen upphörde också flygbolagen Emirates, Etihad, Flydubai, Air Arabia och Saudi Airlines att trafikera Qatar.

Trump: Redan gett utdelning

Grannländernas utfrysning kommer mindre än en månad efter det att USA:s president Donald Trump besökt Saudiarabien.

Då efterfrågade han en enad front gentemot extremism.

Trump hyllade därför bojkotten av i en serie tweets på tisdagen och menar att hans besök i Saudiarabien ”redan har betalat sig”.

”Under min senaste resa till Mellanöstern slog jag fast att finansiering av radikal ideologi inte längre får ske. Ledare pekade ut Qatar – titta!”.

”Så bra att se att besöket i Saudiarabien redan ger utdelning. De sa att de skulle anta en hård linje angående finansieringen av extremism och allt pekade mot Qatar”, skriver Trump på Twitter och avslutar:

”Kanske är det här början på slutet för terrorskräcken”.

Qatar: Relationen med USA är ostörd

Samtidigt försöker nu Qatars utrikesminister, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani att gjuta olja på vågorna, och bad i ett tv-sänt tal om en dialog präglad av ”öppenhet och ärlighet” uppger nyhetsbyrån AFP.

Utfrysningen kan nämligen få långtgående följder, inte bara för Qatars invånare utan för hela Mellanöstern.

I Qatar finns även regionens största amerikanska flygbas, som ses som mycket betydelsefull i kampen mot terrorrörelsen IS.

Trots Trumps tweets menar Qatars utrikesminister att relationen med USA, som han kallar ”strategisk”, inte har störts.

Pentagon: Ändrar inte hållning

– Det finns sådant vi inte kan enas om, men områdena vi kan samarbeta kring är fler än de som vi är oense om.

USA:s militär har länge hyllat Qatars roll som allierad i kampen mot IS och även den amerikanske utrikesministern, Rex Tillerson, säger att han inte väntar sig att konflikten kommer att påverka kampen mot terrorismen.

Dock uppmanade Tillerson, liksom länder som Ryssland, Turkiet och Iran, terrorism-anklagade Qatar att sitta ned och tala med grannländerna.

Även Pentagon fortsätter att prisa landets militära samarbete med USA.

– Vi har inga planer på att ändra vår hållning till Qatar, säger försvarshögkvarterets talesperson Jeff Davis, enligt Reuters.