Utredare: Sverige bör införa samtyckeslag

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-04-19

Ett ignorerat nej ska räcka för att det ska räknas som våldtäkt.

Det föreslår regeringens utredare som menar att Sverige bör införa en samtyckeslag.

– I dag krävs det att gärningsmannen använt hot, våld eller utnyttjat en person som exempelvis varit berusad. Nu ska det räcka med att man säger nej, alltså att en person anser att den inte deltagit frivilligt, säger utredaren Mari Heidenborg till Svenska Dagbladet.

I Sverige är det få våldtäktsanmälningar som leder till fällande dom. Därför fick lagman Mari Heidenborg 2014 i uppdrag av regeringen att undersöka varför det förhåller sig på det viset samt om en samtyckeslag ska införas.

Under gårdagen redogjorde Heidenborg hur utredningsarbetet fortlöpt.

– Vi är inte helt färdiga med utredningen ännu, men det vi kan säga redan nu är att vi kommer lägga fram ett förslag som bygger på samtycke, eller egentligen en reglering som bygger på frivillighet, säger hon till SvD.

Lämpligare än i dag

Utredningen ska presenteras för regeringen i oktober. I sin dragning på måndagen berättade Mari Heidenborg också att det nya brottet kommer att föreslås kallas ”sexuellt övergrepp” och inte ”våldtäkt”, eftersom det inte krävs något våld för att det ska klassas som våldtäkt.

– Det skulle helt enkelt bli en lämpligare reglering än den vi har i dag, säger Heidenborg till SvD.

Utvidgades efter 2010

Under regeringen Reinfeldt utreddes samtyckeslag redan till 2010 och även då föreslogs att en gärningsman ska kunna fällas för ”sexuellt övergrepp” om inte alla inblandade samtyckt.

Den gången valde regeringen i stället att utvidga sexualbrottslagen så att domstolen skulle ta större hänsyn till om offret befunnit sig i en ”särskilt utsatt situation”, och då inte bara om offret varit väldigt berusat eller sovit, utan även andra omständigheter.

Följ ämnen i artikeln