Handlufttorkaren – en bakteriekatapult

Publicerad 2016-04-14

Supersnabba handtorkar påstås samtidigt vara superhygieniska.

En ny studie visar motsatsen.

Dyson-handtorken förde vidare 60 gånger fler bakterier än vanliga lufttorkar – och 1 300 gånger mer än pappershanddukar, skriver brittiska The Times.

I en reklamfilm från februari försöker företaget Dyson Airblade, som tillverkar supersnabba handtorkar, visa hur ohygieniskt det är med pappershanddukar. I sådana påstås det följa med bakterier från både tillverkning och från badrummen de används i.

En ny studie genomförd vid Westminsters universitet visar däremot att det just är Dyson Airblade som bidrar till störst bakteriehärd, uppger flera brittiska medier som The Guardian och The Telegraph.

Mätte bakterier

Studien presenterade i Journal of Applied Microbiology visade att en Dyson-handtork med sin snabba hastighet kunde föra vidare bakterier 3 meter genom ett badrum, att jämföra med 75 centimeter med en vanlig lufttork. Pappershanddukar mäktade bara med att sprida bakterierna 25 centimeter.

Forskare hade doppat händerna i vätska med ofarliga bakterier som man sedan mätte mängden av på ett avstånd från 40 centimeter från händerna. I testet kunde man konstatera att Dyson-torken spred 1 300 gånger fler bakterier än pappershanddukar, och 60 gånger fler än en standardhandtork.

En talesperson för Dyson Airblade kallar studien för ”skrämselpropaganda” och att den ”genomförts under onaturliga former”, skriver The Guardian.

Liknande resultat

Men en liknande studie från 2014 vid universitetet i Leeds kom fram till att förekomsten av luftburna baciller var 27 gånger större runt en snabbtork jämfört med en hållare för pappershanddukar.

– Nästa gång du torkar dina händer i en allmän toalett med hjälp av en elektrisk handtorkare så kanske du sprider bakterier utan att veta det. Du kanske också översköljs av baciller från andra personers händer, sa forskaren Mark Wilcox till The Telegraph då.

Även då hade en talesperson för Dyson invändningar, då ett nätverk för tillverkare av handservetter uppgavs ha bekostat studien.

– Den här forskningen har betalats av pappershandduksindustrin och är missvisande, sa talespersonen.

Sista ordet i bakteriebråket lär inte vara sagt.

Följ ämnen i artikeln