Madelene larmar: Barnen använder allt grövre könsord

Publicerad 2018-06-13

Grova ord som ”hora” och ”fitta” är vardag bland skolbarn.

Det menar lärarstudenten och föräldern Madelene Hedberg, 30, som nu har fått nog, skriver Borås Tidning.

– Man kan höra någon elev skrika “hora” till en annan elev över skolgården och se en lärare som står och rycker på axlarna, säger Madelene till Aftonbladet.

Småbarnsmamman Madelene Hedberg kommer från stadsdelen Hestra i Borås. Förutom att hon själv har barn så studerar hon även till lärare.

Nu går hon ut och larmar om de grova könsord som hon menar används allt oftare av barnen i skolan, något som Borås Tidning var först att skriva om.

– Jag reagerar på är hur lärarna hanterar det när eleverna kallar varandra för kränkande ord. Man är på något sätt så okej med det.

”Räcker inte med temadagar”

I läroplanen för grundskolan står bland annat: ”Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster”. Men trots det skriks grova könsord ända ner i lågstadieålder, menar Madelene.

– Det räcker inte med temadagar eller att man prata om att vara en bra kompis ibland, säger Madelene som tycker att genustänk borde genomsyra alla skolans ämnen.

År 2015 gjordes en studie vid Uppsala universitet som handlade om hur språket i skolan förändrats de senaste åren. Då kom författarna Sofia Ruben och Pia Hoffsten till att toleransen mot svordomar och könsord ökat de senaste åren. De kom även fram till att det framför allt är pojkar som står för de grova orden.

Hör kränkande ord på skolgården

Madelene har tre barn som är ett, sex och åtta år gamla. Just nu är hon föräldraledig, vilket gör att hon kommer till barnens skola mer på dagtid.

– Då hör man att när lärarna inte förväntar sig att man är där så är de lite slappare, säger hon och fortsätter:

– Man kan höra någon elev skrika “hora” till en annan elev över skolgården och se en lärare som står och rycker på axlarna. Det har jag bevittnat mer än en gång.

”Skriker föräldrarna ’hora’ hemma?”

När Madelene diskuterar vad hon ser hända bland barnen med skolans personal tycker hon att fokus ligger fel. Enligt Madelene kontrar skolan nämligen ofta med att det här beteendet kommer från föräldrarna – något lärarstudenten ställer sig tveksam till.

– Går alla föräldrar runt hemma och skriker “hora, hora, hora”? Eller är det här något de flesta möts av i skolan?

Oavsett tycker hon att det är dags att sluta med ”pajkastningen”.

– Jag tycker att skolan ska fokusera mindre på var det kommer från och mer på att hitta en lösning.