Skarpladdad granat i shoppinggalleria – man och kvinna åtalas

Publicerad 2018-09-18

Efterfesten på lyxhotellet i Stockholm slutade i stor dramatik.

En av festdeltagarna ska ha hotats med en skarpladdad handgranat och pressats på pengar. Nu åtalas en 37-årig man och hans exflickvän.

– Jag visste inte att det var en riktig handgranat, säger 37-åringen i förhör.

Den skarpladdade granaten låg i en besökares väska . Ordningsvakterna i Gallerian i centrala Stockholm hittade den, efter ett tips. De larmade polisen, Gallerian fick utrymmas och tusentals människor tvingades lämna byggnaden genom entréer och nödutgångar.

En stund tidigare hade två män besökt Media Markts butik för att köpa en mobiltelefon. En av dem, målsäganden, lyckades få personalens uppmärksamhet och sa att han tvingades till det och att hans följeslagare var ”jättefarlig”.

Kvällen och natten före hade mannen umgåtts med flera personer på en nattklubb och följt med dem till Strand hotel på efterfest.

Hotellpersonalen krävde att mannen skulle hyra ett hotellrum för att bli insläppt. Han kunde inte betala rummet med sitt kort så en annan man i sällskapet ordnade det.

Festade med alkohol och kokain

Festandet fortsatte med alkohol och kokain till 10 nästa morgon. Då ska mannen ha hamnat i bråk om betalningen av rummet.

En 28-årig kvinna ska då messat sin expojkvän, den 37-årige mannen, och bett honom komma och ”prata” med målsäganden. Kvinnan ska även ha erbjudit 37-åringen pengar om han ”nitade” målsäganden.

Den 37-årige expojkvännen ska ha svarat: ”Tar me handgranaten”.

Den 28-åriga kvinnan har förklarat att någon annan kan ha skrivit sms:en, att hon inte hade något att göra med målsägande om pengabråket och att hon trodde att 37-åringen skämtade om granaten.

– Då han kom var han helt galen. Han hade vapen med sig och det blev kaos. Jag blev rädd och gick därifrån, har kvinnan sagt i förhör.

Enligt åtalet misstänks kvinnan ha förmått ex-pojkvännen att misshandla målsägande med sin käpp, stjäla hans ring och klocka och hotat honom med sin handgranat och kniv för att han skulle betala hotellrummet.

Kvinnan och ex-pojkvännen ska sedan, enligt åtalet, under vapenhot ha försökt förmå målsägande att hämta ut en eller flera mobiler åt dem bland annat på Media Markt i Gallerian.

Nekar till utpressning

Ex-pojkvännen nekar i förhör till att han ska ha pressat målsäganden på pengar.
– Han skulle betala för hotellrummet och erbjöd sig att köpa en telefon, säger ex-pojkvännen i förhör.

Men först hävdade han att det ska ha varit målsägande som ägde handgranaten och ville sälja den till honom för 10 000 kronor.

– Jag visste inte heller om den var äkta.

I ett annat förhör påstår ex-pojkvännen att han hittat handgranaten utanför sin dörr efter ett inbrottsförsök i bostaden. Han behöll granaten, det skulle inte vara så bra att lämna in den till polisen med tanke på hans bakgrund.

Ex-pojkvännen är medlem i det våldsamma AIK-supporternätverket ”Firman boys”. Han hävdar att målsägande kontaktade vakterna på Media Markt för att få ut skadestånd.

– Han såg sin chans att få ut pengar, säger den misstänkte i förhör.

Åtalas för grov utpressning

Nu åtalas den häktade 37-åringen och den 28-åriga kvinnan för grov utpressning och försök till grov utpressning i Stockholms tingsrätt. Mannen misstänks även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och ex-flickvännen för anstiftan av samma brott. Mannen åtalas också för brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Aftonbladet har sökt 37-åringens försvarare.

Följ ämnen i artikeln