Snickare åtalas för dubbelmord

Publicerad 2013-08-28

För sju år sedan åtalades den 55-årige snickaren för ett dubbelmord på Öland – men bevisen räckte inte till.

I dag åtalas han för ännu ett öländskt dubbelmord.

– Den här gången är bevisningen mycket stark, säger åklagaren Thomas Hagman.

Den 14 december förra året hittades Gustaf Linder-Nordander, 57, och hans hustru Annika, 55, mördade i sitt nerbrunna garage i Flakeböle på norra Öland. Gustaf hade slagits ihjäl medan hustrun hade skjutits till döds med ett hagelgevär. Också parets hund var skjuten.

De hade sannolikt mördats redan på eftermiddagen dagen före. Deras middag – öländsk lufsa – stod framdukad på köksbordet.

Efter dubbelmordet blockerade mördaren dörrarna till garaget och tände eld på byggnaden.

Misstänkt för dubbelmord tidigare

Tidigt riktades misstankarna mot parets gode vän, den 55-årige snickaren. Han hade ofta hjälpt dem med olika byggnadsarbeten och hade dessutom lånat pengar av paret.

Att mannens namn tidigt dök upp i utredningen berodde också till stor del på att han tidigare åtalats för ett annat dubbelmord. 2006 hittades Barbro Karlsson, 69, och hennes sambo Bertil Sandin, 66, mördade i Byxelkrok. Även den gången hade mördaren blockerat ytterdörrarna och sedan tänt eld på byggnaden.

Även i det fallet ansågs ekonomiska motiv ligga bakom gärningen. Men Kalmar tingsrätt ansåg inte att det fanns tillräckliga tekniska bevis för att fälla mannen. I stället fick han 275 000 i ersättning och skadestånd för den tid han suttit häktad.

Blod på vapen

Den här gången anser åklagare Thomas Hagman dock att bevisningen är betydligt starkare.

Främst handlar det om ett hagelgevär som Kronofogden tagit i utmätning hemma hos 55-åringen i hans villa utanför Byxelkrok.

– Normalt är det svårt att binda ett hagelgevär till ett mord eftersom man inte kan söka spår på någon kula som kommer från vapnet, säger Thomas Hagman. Men i det här fallet finns förekomst av blod på geväret, blod som kommer från Gustaf Linder-Nordander.

Själv har den 55-årige snickaren under alla förhör nekat till att ha med dubbelmordet att göra.