Ryska krigsveteraner nazistattackerar Ikea

Publicerad 2015-05-26

Ikea har planer på att expandera i Ryssland – men möter tufft motstånd.

En förening för ryska krigsveteraner rasar mot att ett varuhus planeras nära minnesmärken från andra världskriget.

”Vilket helgerån”, skriver föreningen till ryska dumans talman enligt tidningen Izvestia.

12 Ikea-prylar som kan vara farliga

I Ryssland har Ikea i nuläget 14 varuhus, men har långväga planer på expansion.

Men för det 15:e varuhuset som planeras i förorten Mytisjtji har en veteranorganisation planer på att sätta käppar i hjulet, skriver Dagens Nyheter.

”Ett helgerån”

I ett brev till dumans talman Sergej Narysjkin beklagar sig veteranföreningen över att anlägga varuhuset nära en kyrkogård där många veteraner från andra världskriget ligger begravda. Vid kyrkogården finns även askan från okända soldater och andra ryska krigshjältar, däribland vapeningenjören Michail Kalasjnikov som utvecklade ett av världens mest kända vapen, AK-47.

”Vilket helgerån att praktiskt taget över deras benrester bygga ett center för shopping och nöjen”, skriver föreningen enligt Izvestia.

Veteranerna passar också på att ge en känga åt Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, och de nazistanklagelser som riktades mot honom när det 2011 avslöjades att han under andra världskriget värvat medlemmar till ett svensk nazistiskt parti.

Veteranerna kräver att Ryssland återtar den hedersmedalj Kamprad tilldelades för hans insatser för svensk-rysk handel. Medaljen fick han just 2011. I sitt brev sågar de Kamprads nazistiska kopplingar och hans påstådda sympatier för den nazistiska rasideologin. Ikeagrundaren har själv bett om ursäkt för sitt nazistiska samröre i ungdomen.

Ikea svarar

Ikea i Ryssland ska själva ha svarat på anklagelserna och uppgett att de ”alltid förhåller sig med den största respekt till historien och kulturen i de länder företaget verkar”, skriver Dagens Nyheter och hänvisar till den ryska sajten URA.

Ikea skriver i uttalandet att de investerat stora pengar i återuppbyggnaden av en kyrka nära begravningsplatsen, och påpekar att den ligger på ett betryggande avstånd från det planerade Ikeavaruhuset.

Följ ämnen i artikeln