EU-ilskan växer över Ungern

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2019-02-28

"Ni har rätt att veta vad Bryssel planerar", lyder affischtexten på den ungerska regeringens kampanj mot EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och den ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros.

Den ungerska regeringens kampanjande mot EU-kommissionen skapar allt större irritation i Bryssel. I en egen kampanj går kommissionen nu i svaromål mot Ungerns anklagelser om att EU bland annat försöker försvaga medlemsländernas gränser och införa obligatoriska kvoter för kvotflyktingar.

– Vi beklagar att vi måste göra det här, men folk förtjänar verkligen att veta sanningen, säger kommissionstaleskvinnan Mina Andreeva på en pressbriefing i Bryssel.

Ungern står dock på sig.

– De ljuger, säger utrikesminister Peter Szijjarto till brittiska BBC.

Den ungerska kampanjen sker inför kommande EU-val och består bland annat av affischer där kommissionsordförande Jean-Claude Juncker syns på bild med den oppositionelle ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros.

"Påståendena från den ungerska regeringen är som sämst faktamässigt inkorrekta eller som bäst missledande. Och ingenting har något med George Soros att göra", heter det i EU-kommissionens svar.

Följ ämnen i artikeln