Explosion i Svenska Akademiens hus

Publicerad 2018-11-19

Flera personer ringde polisen om en detonation på Mariatorget i Stockholm under tidiga måndagsmorgonen.

Det är Svenska Akademien som äger fastigheten där detonationen skedde.

Polisens tekniker är särskilt intresserade av ett bilbatteri med sladdar som står på gatan.

Första larmet kom till polisen klockan 03.27. På plats i flerfamiljshuset på Mariatorget hittades skador efter en detonation i trapphuset.

– Huset och trottoaren är avspärrade. Kriminaltekniker undersöker trapphuset tillsammans med bombtekniker från Nationella bombskyddet, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral.

Händelsen är rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse. Inga personskador har rapporterats och vid 10-tiden släppte polisen på avspärrningen.

Bilbatteri utanför

Polisens tekniker uppger intressera sig särskilt för en lägenhetsdörr i trapphuset säger vittnen till Aftonbladet.

Utanför porten står ett bilbatteri med sladdar in i huset.

– Det stod där när vi kom. Ett batteri med sladdar som ledde in trapphuset. Teknikerna är i alla fall intresserade av det, säger polisinspektör Niklas Vinqvist till DN.

Polisen håller på att prata med boende i närheten.

Nu visar det sig att det är Svenska Akademien som äger fastigheten.

Svenska Akademiens hus

Aftonbladet har tidigare avslöjat att till exempel ledamoten Bo Ralphs son har exempelvis fått en lägenhet i fastigheten vid Mariatorget. Sonen har flyttat utomlands och blev för ett tag sedan av med kontraktet. Enligt obekräftade uppgifter på grund av att den hyrdes ut i andra hand.

En son till tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl och Ebba Witt-Brattström har också fått en lägenhet i samma fastighet. Enligt en tidigare granskning Aftonbladet gjort fick han lägenheten redan 2009, men folkbokförde sig där först förra året.

Det är ännu inte känt om detta har något med detonationen att göra. Svenska Akademiens kansliansvarige bekräftar för Aftonbladet att det är Akademiens fastighet.

– Vi har inte fått någon info och inte haft någon kontakt med polisen, vi agerar så tillvida att vi kommer att reparera skadorna, säger Louise Hedberg.

– Vi har tagit reda på att ingen har skadats.

Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare, kommenterar detonationen via mejl.

– Vad jag vet finns det ingen hotbild mot Akademien. Vi får avvakta polisens undersökning, skriver han.

Flera anställda inom Akademien är skrivna på adressen, skriver Mitt i Stockholm.

Bland annat Svenska Akademiens ekonomichef och IT-chefen. En tredje högt uppsatt chef, vd:n för Akademins förvaltningsbolag, är skriven på adressen och tilldelades 2012 en våning på 189 kvadratmeter.