Protester mot Haitis president

TT-AFP

Publicerad 2019-02-08

Demonstranter, med den förre presidentkandidaten Jean-Charles Moïse i mitten, i Port-au-Prince kräver president Jovenel Moïses avgång.

Tusentals demonstranter i Haiti protesterar mot en skenande inflation och kräver president Jovenel Moïses avgång.

Protesterna pågår över hela landet, men är centrerade till huvudstaden Port-au-Prince, där gatorna har fyllts av demonstranter. Protesterna har på sina ställen urartat och ett flertal demonstranter har drabbat samman med kravallpolis, som svarat med tårgas och varningsskott. Ett flertal bilar har satts i brand i huvudstaden.

– Jovenel har i två år lovat att fylla våra tallrikar. Men jag kan inte äta löss, säger en demonstrant till AFP.

– Presidenten är inget annat än en lögnare. Han måste bort.

De senaste åren har Haiti plågats av en 15-procentig inflation och valutan gourde har fallit stort mot dollarkursen, vilket gjort de flesta varor mycket dyra. Haiti drabbades hårt av en katastrofal jordbävning 2010 och orkanen Matthew 2016.

Förra veckan publicerade landets revisionsdomstol en rapport där fler än ett dussin före detta ministrar och höga tjänstemän pekades ut för att genom maktmissbruk och förfalskning under åren 2008–2016 ha förskingrat pengar från det venezuelanska oljeprogrammet Petrocaribe, och därmed ligga bakom den ekonomiska krisen i landet.

I rapporten nämndes även ett företag som tidigare letts av nuvarande presidenten Moïse, uppgifter som inte ökat befolkningens förtroende för honom.

Följ ämnen i artikeln