Vilket parti borde du rösta på?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-11

”Det är ett enormt projekt som tagit två år”

Står du närmast Moderaterna eller Socialdemokraterna i EU-valet?

Eller finns det rumänska eller belgiska partier som i högre grad har samma åsikter som du?

Nu kan du ta reda på det med Aftonbladets nya unika webbtest.

– Det här är första gången någonsin som ett sånt här projekt genomförs på europeisk nivå, säger Jasper Laros, projektledare för webbtestet på Kieskompas.

Testet ”EU-profiler” har tagits fram av det Europeiska universitets-insitutet i Florens i Italien i samarbete med Amsterdam-baserade Kieskompas och Zürich-baserade NCCR Democracy/Politools network.

Sammanlagt 140 statsvetare från olika europeiska länder har bidragit till projektet, som tagit två år att genomföra.

– Det är ett enormt projekt, säger Jasper Laros.

30 frågor

I testet, som tar några minuter att genomföra, får du svara på 30 politiska frågor inom olika områden, och sedan anger du hur viktiga du tycker de olika frågorna är.

I den sista delen av testet anger du hur stor sannolikheten är att du skulle rösta på de olika svenska partierna som redan är representerade i EU-parlamentet, samt ytterligare de tre partier som ställer upp i valet och har framträdande plats i debatten.

När testet är klart ser du på en karta hur nära du står de olika svenska partierna. Du kan också se hur nära du står olika europeiska partier i de olika sakfrågorna, och jämföra dina svar med de ståndpunkter som de olika partierna har.

”Mycket nyfikna”

Testet finns tillgängligt på 23 olika språk och inkluderar de 27 EU-länderna, samt Turkiet, Schweiz och Kroatien.

Grupper om tre-fyra experter per land har samarbetat för att ta fram information om de olika europeiska partierna och deras respektive ställningstaganden i olika frågor.

– Vi är mycket nyfikna på vad som kommer fram i testet, och det kommer att göras forskning på de resultat som användarna genererar, säger Jasper Laros.

Aftonbladet.se är den enda mediasajten i Sverige som erbjuder testet.

Följ ämnen i artikeln