V firade uppgörelsen

Uppdaterad 2014-10-14 | Publicerad 2014-10-06

S, MP och V har nått sin första uppgörelse – i oppositionspartiets hjärtefråga vinster i välfärden.

Här firar V-ledningen sent i kväll:

– Pengarna i välfärden ska gå till välfärden. Man ska inte kunna plocka ut vinstpengar, säger Jonas Sjöstedt, partiledare.

Bara några dagar efter att V-ledaren Jonas Sjöstedt hamnade ute i kylan från regeringen välkomnades han till förhandlingsbordet. Knäckfrågan har varit stopp för vinstuttag hos välfärdsbolag. Utan en överenskommelse vägrar nämligen Vänsterpartiet att rösta igenom regeringens budget i vinter.

Buden har förts mellan S, MP och V in i det sista – men V har inte varit nöjd förrän nu.

– Vi har hållit på ända in i helgen med det sista, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk politisk talesperson, som lett förhandlingarna.

Tillsätter en utredning

I förmiddags presenterade partierna tillsammans överrenskommelsen. I januari ska regeringen tillsätta en utredning om begränsning av vinster i privata skol-, vård- och omsorgsbolag. Utredningen ska bland annat titta på om lagen om valfrihetssystem (LOV) måste vara obligatorisk och om kommunerna ska få veto i valet av utförare.

S och MP har sedan tidigare inte velat införa ett vinstförbud utan endast begränsa vinstuttag.

För Vänsterpartiet var det här en seger i förhandlingarna. Sjöstedt firade tillsammans med förhandlingsdelegationen Andersson, Hans Linde, gruppledare i riksdagen, Ali Esbati, riksdagsledamot och Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot, sent i går kväll på restaurang Naglo i Stockholm.

– Det är ett historiskt beslut. Vi är överens med regeringen om att vinsterna i välfärden ska bort och resurser i välfärden ska gå till välfärden.

Han viftar bort faktumet att förslaget vid dags datum bara är ett förslag på utredning och som ska vara klar först i mars 2016.

– Utredningen ska leda till ett beslut med det här innehållet och det är det som är det fina. Det går mycket längre än en utredning. Man har förbundit att tillsammans med oss lägga ett sådant beslut på riksdagens bord.

”Till välfärd - inte vinster”

Förslagen innebär ett maximalt uttag från välfärdsbolag på 5 procent av insatt kapital. Det ska gälla förskolor, skolor, vård och omsorg, både nya och befintliga aktörer.

– Det handlar om att se till att skattepengarna går till välfärd och inte till vinster. Därför vill vi se till att utreda på riktigt att vi inte har bolag som i första hand styrs av vinstintresset men också utreda ideella organisationers möjligheter att bedriva välfärdsverksamhet. Vi vill behålla mångfalden men få bort vinstjakten, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Överenskommelsen togs inte lika väl emot av Alliansledarna. De menar att det är ett brott mot friskoleöverenskommelsen. 

– Jag är besviken på att han inte ens kan stå upp för den, säger Annie Lööf (C)

Framför allt kritiserar de införandet av kommunal vetorätt mot nya utförare inom välfärden.

– Majoriteten av Sveriges kommuner styrs av de rödgröna och de kommer bara att sitta och säga nej, nej, nej, säger Jan Björklund.

Inget av Allianspartierna kommer stödja det rödgröna förslaget. För att få stöd krävs Sverigedemokraterna, som tvekar.

– Vi kommer inte att ställa oss bakom ny lagstiftning som kraftigt försämrar medborgares möjligheter att välja den vård, utbildning eller omsorg som passar just hans eller hennes individuella behov, säger partiets gruppledare Mattias Karlsson.