”Äldre är skamligt underrepresenterade”

Uppdaterad 2014-07-16 | Publicerad 2014-07-11

Bertil Torekull, 82: Egendomligt att inte dra nytta av dem

Bertil Torekull (MP), 82.

Aftonbladets granskning visar att Kristdemokraterna har riksdagskandidaterna med högst medelålder av alla partier. Men den allra äldsta kandidaten är miljöpartist.

– Jag kan inte se varför jag skulle sluta engagera mig bara för att jag är över 80, säger Bertil Torekull, 82.

När Bertil Torekull föddes var världen mitt inne i den stora ekonomiska depressionen. Han var 38 år när Apollo 11 genomförde den historiska första månlandningen.

Inför höstens val är Bertil Torekull med sina 82 år den äldsta riksdagskandidaten. Han blir glad när Aftonbladet ger honom det beskedet.

– Det var mycket uppmuntrande att höra. De äldre är skamligt underrepresenterade i riksdagen, säger han.

"Ingen efterfrågar äldre"

Bertil Torekull ser den bristande representationen som en av orsakerna till att äldrefrågorna inte tas på allvar i dag.

– Folk går i pension och från en dag till en annan är det ingen som efterfrågar dem. Snart är vi två miljoner pensionärer i Sverige, det är egendomligt att vi inte drar nytta av dem.

KD och C har äldst kandidater

Aftonbladets granskning av medelåldern bland partiernas riksdagskandidater visar att det är Kristdemokraterna som är äldst, tätt följt av Centerpartiet.

KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson anser att topplaceringen är positiv.

– Vi strävar efter en bred representation bland våra kandidater och så länge vi har unga duktiga kandidater så är det inget problem för oss att vi också har äldre duktiga kandidater.

– Med tanke på att medellivslängden för män och kvinnor är runt 80 respektive 84 år så tycker vi inte att snittåldern på våra listor är något problem. Vi tror att de har en erfarenhet vi kan ta tillvara och vi tycker att kompetensen på listan är det viktigaste, säger hon i en kommentar.