De avviker mest från partilinjen

Publicerad 2014-07-31

"Jag tycker att det är positivt att jag sticker ut"

De är profilerade namn – och tycker tvärtemot sina partier i flera viktiga frågor.

Aftonbladet har granskat vilka av toppkandidaterna som är mest motvalls.

Välj parti och kandidat i grafiken för att jämföra åsikterna.

En miljöpartist som öppnar för språktest som krav för medborgarskap och mer pengar till försvaret. En centerkandidat som tycker att skatten för rika gott kan höjas och är positiv till könskvotering till bolagsstyrelser. Socialdemokraten som sågar rut-avdraget och vill höja skatten på bensin.

Aftonbladets granskning av de sju riksdagspartierna och Feministiskt initiativ visar att det finns flera profilerade kandidater som går emot sina partier i viktiga frågor.

– Det finns en skillnad mellan vänster- och högerpartier. De partier som ligger höger om mitten tenderar att ha en mer individualistisk människosyn, och därmed en mer tillåtande syn på avvikande åsikter inom partiet, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Torekull sticker ut mest

Genom att jämföra kandidaternas svar med majoritetslinjen i respektive parti har vi fått fram ett värde som visar vilka kandidater som är mest motvalls.
I toppen av listan finns miljöpartisten Bertil Torekull. Han går på tvärs med majoriteten i hans parti när det gäller bland annat fildelning, tidiga betyg i skolan och försvarsanslaget.

– Det var roligt att höra. Jag tycker att det är positivt att jag sticker ut. Jag upplever Miljöpartiet som ett frihetligt parti med högt till tak, säger han.

Aftonbladets granskning visar att Torekull i kompassfrågorna har mer gemensamt med Folkpartiet och Centern än sitt eget parti.

– Miljöpartiet är det enda parti som tar miljöfrågorna på allvar, och för mig slår miljön allt. Det är den stora ödesfrågan i vår tid.

"Vore toppstyrning"

Högt upp på motvalls-listan kommer även centerpartisten Aphram Melki.

Till skillnad från C-majoriteten vill han öronmärka en större del av föräldraförsäkringen för var och en av föräldrarna. Han öppnar också för könskvotering, något som de flesta i partiet är helt emot.

– Det fortsätter vara så att män väljer män. Vi kan inte vänta i 200 år innan det blir jämställt i styrelserummen. Både Sverige som land och företagen själva skulle tjäna på mer mångfald, säger han.

Med undantag för Miljöpartiet går kandidaternas åsikter mest i sär i högerpartierna. Men även i de samstämmiga Socialdemokraterna finns udda fåglar. En av dem är Petter Löberg, andranamn på partiets lista i Västra Götalands södra distrikt.

Till skillnad från majoriteten är Löberg emot både rut-avdraget och vinster i välfärden.

– Det är omöjligt att alla tycker likadant i ett så stort folkrörelseparti med så många medlemmar och förtroendevalda som Socialdemokraterna har. Det vore en fruktansvärd toppstyrning, säger han.

"SD är toppstyrt"

Det parti där splittringen är störst är Sverigedemokraterna, visar Aftonbladets granskning.

– Jag har inte reflekterat över att vi skulle vara spretigare än andra. I våra kärnfrågor tror jag att vi har en stor enighet inom partiet, säger Martin Kinnunen, pressansvarig för SD.

Statsvetarprofessorn Marie Demker anser att Sverigedemokraterna har en speciell ställning som nytt parti.

– De har inte någon lång tradition som organisation, det bidrar till den breda åsiktsrepresentationen i partiet. Det är i sin tur en av orsakerna till att partiet är så toppstyrt, säger hon.

"Inga kontroller av vad folk svarar"

I andra änden av listan finns Vänsterpartiet.

– Vi har tidigare varit ett splittrat och individualistiskt parti. Tidigare visste inte folk vad vi stod för. Det var en av våra största utmaningar, och vi har vi jobbat mycket med att bli tydliga och enade. Nu ser vi resultatet av det arbetet, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Tror du att det finns en risk att kandidater svarar enligt partilinjen så att partiet inte ska framstå som splittrat?

– Det tror jag inte. Det enda vi har gjort är att skicka ut en guide till vad Vänsterpartiet tycker i olika frågor. Vi gör inga kontroller av vad folk svarar.

Marie Demker anser att det finns tydliga fördelar med en stark åsiktssammanhållning.

– För flankpartier som V och SD kan det vara positivt att hålla ihop, risken är annars att man får problem med extrema åsikter.

– Ett parti som MP, med stor åsiktsvariation, kan ge en bredare yta som väljare kan identifiera sig med. Men det finns en risk att det blir problem vid eventuella regeringssamarbeten, säger hon.