Englas familj kräver skadestånd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-21

När mordet på Engla Juncosa Höglund tas upp i rätten på tisdagen kommer hennes familj att yrka på cirka 750 000 kronor i skadestånd av Anders Eklund.

Närstående till någon som dödats genom uppsåtlig handling har i vanliga fall rätt till en schablonersättning på 50 000 kronor, enligt ett beslut i Högsta Domstolen. Att skadestånden som nu krävs av Eklund är så höga motiveras bland annat med att Engla fördes bort och att familjen i flera dagar inte visste vad som hänt henne.

Grymma omständigheter

Också vetskapen om vad som hänt Engla har drabbat familjen mycket hårt, enligt skadeståndsansökan. Omständigheterna är sådana att de därför borde få ett mycket högre skadestånd än schablonbeloppet, enligt familjens målsägarbiträde Catharina Wikner.

Sveda och värk

Englas mamma, syster och styvfar kräver 200 000 kronor vardera för sveda och värk. Mamman och styvpappan kräver också sammanlagt cirka 150 000 kronor för förlorad inkomst. Carina Höglund, Englas mamma, är egen företagare och driver en kursgård.

Tvingades anställa

Sedan mordet på sin dotter har hon inte kunnat sköta sitt företag och har därför anställt en person som hjälp. Styvpappan har varit sjukskriven på heltid men är numera sjukskriven på deltid tills vidare.

Målsägandebiträdena för Pernilla Hellgrens familj yrkade på minst 100 000 i skadestånd var för Pernilla Hellgrens mamma, pappa och syster.

TT

Följ ämnen i artikeln