Musikkännarna från Bengan(s) tipsar om senaste dengan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-04

”En skiva kan man ge till vem som helst”

Idétorka till julkapparna? Cd-skivan har varit ett säkert kort ända sedan den slog igenom på 90-talet.

– En cd-skiva kan man ge till vem som helst, säger musikexperterna Gabriel Engberg och Kenneth Sandström på omtyckta Bengans skivbutik i Göteborg.

På Bengans skivbutik i Göteborg lever musiken. Det är en av nordens största och mest anrika skivbutiker. I över trettio år har skivaffären försett göteborgare med den senaste musiken.

De som jobbar på Bengans är själva riktiga musikälskare. En av de som hjälper till att guida bland det massiva utbudet är popmusikexperten Gabriel Engberg.

– Såhär inför jul är det många som behöver tips och råd. En cd-skiva är den perfekta julklappen, säger han.

Vilka skivor är årets julklappskivor?

– För de som gillar lite lugnare musik är Timo Räisänens nya riktigt bra. The Killers och Sountrack of Our Lives är andra populära artister som just släppt nya skivor, tipsar Gabriel Engberg.

Om man gillar lite tuffare musik?

– Ett riktigt bra tips är den senaste skivan från Volbeat. Det är ett danskt hårdrocksband som spelar en blandning av rock and roll och country. De har en väldigt bred målgrupp – jag gav bort den skivan i sextioårspresent för ett tag sedan, berättar Gabriel Engberg. Det var väldigt uppskattat!

Klassisk musik då?

– I år tycker jag att Bellinis opera Sömngångerskan passar under granen, säger Kenneth Sandström på Bengans klassiska avdelning.

Jag tänker att en Cd-skiva är en lite för liten present…

– Vill du ha en lite större klapp finns det några riktigt populära cd-boxar, säger Gabriel Engberg. Till exempel har både Abba och Kent samlat sina bästa skivor såhär inför jul.

På Bengans skivbutik har det ända sedan starten varit tradition med livemusik. Genom åren har många stora artister som David Bowie, Tokio Hotel, R.E.M. och Lars Winnerbäck spelat för den musikälskande publiken. En av de artister som varit på besök är Ulf Lundell, som även han har släppt en skiva såhär inför jul.

– Ulf Lundell är ju ett självklart kort. Hans musik har alltid gått hem här i Sverige, säger Bengans popexpert.

Vilka skivor ska du själv ge bort i jul?

– Till pappa ska jag ge en box som heter Lindemans låda. Det är elva humorskivor av Hasse Alfredsson från Hasse och Tage. Mamma ska få Anna Ternheims senaste. Annars är det lite kul att Glasvegas gjort en julskiva – det känns lite otippat.

– Jag skulle vilja ge Al Gores klimatfilm ”En obekväm sanning” till George W. Bush säger Kenneth Sandström bestämt.

Minimedia
Lina Thorén

Följ ämnen i artikeln