Systemet vill sälja risvinerna

Publicerad 2013-06-17

Fick svidande kritik för att vinerna säljs i matbutiker

Systembolaget har inga kinesiska risviner i sitt sortiment.

Det sägs vara orsaken till att de 14-procentiga vinerna säljs i vanliga matbutiker.

Men efter Aftonbladets rapportering ändrar sig nu det statliga vinmonopolet.

– Vi kommer genast ta upp frågan med våra leverantörer, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Lennart Agén, Systembolagets presschef.

Nyheten slog ner som en bomb i fredags.

14-procentiga kinesiska risviner säljs i vanliga matbutiker. De säljs som matlagningsviner och försäljningen kan därför till och med vara laglig, avslöjade SVT Västnytt.

Experten: Systembolagets fel

Lilli Lam, som säljer vinerna i sin matbutik i Stockholm, har tidigare sagt till Aftonbladet att hon säljer dem på grund av Systembolaget.

Så länge Systembolaget bojkottar kinesiska risviner är det här det enda sättet att få tag på vinerna i Sverige. Och vinexperten Edward Blom håller med.

– Systembolaget diskriminerar minoriteter. De kan ha 50 sorters maltwhiskey men om det finns en etnisk grupp som vill ha ett brännvin från Polen eller ett risvin så bryr sig inte jätten Systembolaget om det, säger Edward Blom.

Nu svänger Systembolaget

Men efter Aftonbladets rapportering svänger nu Systembolaget.

– Vi kommer genast ta upp frågan med våra leverantörer eftersom det de facto verkar finnas en efterfrågan, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Varför har ni inte sålt risviner tidigare?

– Det har inte varit någon efterfrågan. De har kanske sålts i livsmedelsaffärer i många år utan att någon har uppmärksammat det, säger Lennart Agén.

Leverantören: Det fixar vi!

Det här är positiva nyheter för Peter Liu som driver China Trading Sweden AB. Hans företag importerar bland annat kinesiska ölsorter till Systembolaget.

– Tidigare har de sagt att de inte vill ha risviner. De säger att svenskar inte tycker om dem. Men nu har de alltså ändrat sig? säger Peter Liu när Aftonbladet når honom på en affärsresa i London.

Han lovar att genast kontakta Systembolaget för att börja erbjuda dem risviner igen.

– Det är inga problem. Vi fixar det. Det är jättebra att ni hjälper till, tack! säger han.

Enligt Peter Liu kan hans företag börja leverera risviner till Systembolaget redan inom en månad.

Så fort allt är ordnat kommer risvinerna, enligt presschefen Peter Agén, att ingå i Systembolagets beställningssortiment. De kommer alltså inte att stå ute i hyllorna. Däremot kommer de att kunna beställas i Systembolagets butiker runt om i landet.

Men det här verkar risvinerna försvinna från åtminstone en butik i Stockholm.

– Om Systembolaget börjar med det så plockar vi ner allt från hyllan, säger Lilli Lam som i dag säljer kinesiska risviner i sin butik i Stockholm.